Historici.nl





Gepubliceerd op 08-04-2021

Vrije Universiteit Amsterdam – Promovendus in NWA-project C-Limes

Functieomschrijving

Wij zoeken een kandidaat voor een promotieplaats in het door NWO gefinancierde NWA-project Constructing the limes: Employing citizen science to understand borders and border systems from the Roman period until today. C-Limes is een groot multidisciplinair project dat de grens van het Romeinse Rijk bestudeert, en meer specifiek de zogenaamde Nedergermaanse limes. Het project onderzoekt niet alleen hoe de grens in de oudheid functioneerde, maar onderzoekt ook hoe de limes cultureel erfgoed is geworden, onze hedendaagse opvattingen over grenzen heeft beïnvloed en sinds de vroegmoderne tijd werd gemobiliseerd om collectieve identiteiten te ondersteunen. Het project is uniek in zijn soort door de sterke aandacht voor citizen science en de nauwe samenwerking met maatschappelijke partners. Voor meer informatie, zie http://c-limes.nl/.

Het werkpakket Limes Archeologie analyseert hoe archeologische materiële cultuur kan worden geherconceptualiseerd om de werking van de Romeinse grens als scheids- of verbindingslijn te begrijpen, en in welke mate de limes grensgemeenschappen en nederzettingspatronen beïnvloedde.

Jouw taken
De promovendus die we voor dit werkpakket zullen aantrekken:

  • doet onderzoek naar de invloed van de limes op Romeinse gemeenschappen en regio’s in het grensgebied, op basis van een analyse van onder meer vondstverspreidingspatronen en veranderingen in nederzettingsstructuur, resulterend in een proefschrift en andere publicaties
  • werkt actief samen met maatschappelijke partners, draagt bij aan niet-academische resultaten (tentoonstelling en tv-documentaire), en presenteert de bevindingen van het project regelmatig aan het brede publiek
  • organiseert, beheert en deelt GIS-gegevens met projectpartners

Functie-eisen

  • een master- of onderzoeksmaster Archeologie;
  • aantoonbare affiniteit met de mobiele materiële cultuur van de Romeinse noordwestelijke provincies
  • uitstekende taalvaardigheden in gesproken en geschreven Engels en Nederlands, aangezien de kandidaat veel in contact zal komen met leden van het publiek
  • een teamspeler: nauwe samenwerking met partners is essentieel in het werkpakket
  • GIS-vaardigheden worden als een groot voordeel beschouwd

Wat bieden wij

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €2.395 (PhD) en maximaal €3.061 (PhD) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Promovendus en staat open voor ten minste 0,8 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 1 jaar. Na een positieve evaluatie wordt de arbeidsovereenkomst verlengd tot een totale duur van 4 jaar (of 5 jaar bij een werktijd van 0,8 fte).

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:

  • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
  • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
  • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden

Over de VU

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken en meer dan 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Geesteswetenschappen
De Faculteit der Geesteswetenschappen verbindt verschillende vakgebieden: Taal, Literatuur en Communicatie, Kunst en Cultuur, Geschiedenis, Oudheidwetenschappen en Filosofie. Ons onderwijs en onderzoek focussen op actuele thema’s uit samenleving en wetenschap: van kunstmatige intelligentie tot beeldcultuur, van urbanisatie tot slavernijgeschiedenis, van ‘fake news’ in de journalistiek tot communicatie in organisaties. We zetten sterk in op kleinschalig, vernieuwend onderwijs en op interdisciplinair onderzoek.

Werken bij Geesteswetenschappen is bijdragen aan de kwaliteit van toonaangevend onderwijs en onderzoek, in een inspirerend en persoonlijk werk- en studieklimaat. De faculteit telt ongeveer 1.300 studenten en er werken ruim 250 medewerkers.

Solliciteren

Ben je geïnteresseerd in deze onderzoeksplaats? Solliciteer dan vóór 6 mei 2021 via de sollicitatiebutton en upload je curriculum vitae, een begeleidende brief met twee referenties (namen en emails) en je motivatie, plus een onderzoeksplan van twee pagina’s; het plan bevat een beschrijving van de bronnen of voorzieningen die je zou gebruiken en welke informatie deze zouden kunnen opleveren, alsmede een voorlopige inhoudsopgave van je proefschrift.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats van 25 tot 28 mei.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:
Naam: Dr. S. (Stijn) Heeren
Functie: Universitair docent
E-mail: s.heeren@vu.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie en solliciteren

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.