Historici.nl

Gepubliceerd op 30-09-2019

Vrijwilligersvacature Museum Catharijneconvent: Vrijwilligers Digitalisering

In het hart van middeleeuws Utrecht staat Museum Catharijneconvent, het rijksmuseum voor christelijke kunst en cultuur. Binnen de oude kloostermuren bevindt zich een unieke (kunst)collectie van internationaal belang, waarmee het museum het kunst- en cultuurhistorische verhaal van het christendom in Nederland vertelt.

Naast de zorg voor de collectie binnen de muren van het museum, heeft het Catharijneconvent tevens de zorg voor het erfgoed in kerken en kloosters. De erfgoedspecialisten van Museum Catharijneconvent brengen kerkelijke collecties van kunstwerken en liturgische voorwerpen in Nederland in kaart. We beheren de nationale database van religieuze voorwerpen in kerken en kloosters. In die database verwerken we momenteel ook kostbare gegevens uit het papieren archief dat we eveneens beheren.

We zoeken vrijwilligers die willen ondersteunen bij de digitalisering van deze informatie.

Vrijwilligers Digitalisering Religieuze Voorwerpen

minimaal een dag per twee weken

Werkzaamheden
Voor de digitalisering werkt u bij ons op kantoor in Utrecht. U ontvangt een archiefmap met (oude) gegevens over en foto’s van religieuze voorwerpen. Deze moeten handmatig ingevoerd worden in ons registratiesysteem. De gegevens die u invoert liggen ten grondslag aan inventarisaties die in de aankomende periode worden uitgevoerd door een van onze conservatoren in de betreffende kerk of klooster. U levert dus een cruciale bijdrage aan één van de kerntaken van Museum Catharijneconvent.

We zoeken mensen:

 • met interesse in en passie voor kerkelijk erfgoed;
 • die bereid zijn te leren digitaliseren;
 • die minimaal een dag per twee weken beschikbaar zijn;
 • die handig zijn in de omgang met de computer;
 • die nauwkeurig en geduldig zijn;
 • die de intentie hebben om zich voor minimaal een jaar aan dit werk te committeren;
 • die (bij voorkeur) woonachtig zijn in Utrecht of nabije omgeving.

Museum Catharijneconvent biedt:

 • een cursus digitaliseren;
 • een prachtige functie waarbij u talloze prachtige kerkelijke kunstvoorwerpen voorbij ziet komen;
 • vrijheid om te bepalen op welke dag u het werk doet (in de startperiode zijn maandagen, dinsdagen en woensdagen handig, daarna vult u het zelf in);
 • reiskostenvergoeding;
 • eenmaal per jaar een exclusieve ontvangst en rondleiding in Museum Catharijneconvent.

Komt u ons team versterken?
Reageren kan tot en met 14 oktober. Stuur een mail met een korte motivatie naar Marcel Gubbels via m.gubbels@catharijneconvent.nl.

Voor nadere informatie kunt u hem bellen onder nummer 06 8015 83 04

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.