Historici.nl

Gepubliceerd op 07-10-2021

Vrijwilligersvacature Museum Huis Doorn: Rondleider

Museum Huis Doorn beheert, conserveert en exposeert de unieke nalatenschap (landgoed, (kunst)collectie en authentiek ingericht Huis) van de laatste Duitse keizer Wilhelm II, die na de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog de rest van zijn leven in ballingschap doorbracht in Doorn. Het laat daarbij een breed samengesteld publiek door permanente en tijdelijke exposities en door activiteiten zien hoe bepalend WOI en de periode van het interbellum zijn geweest voor Nederland en Europa. Daarbij wordt de doorwerking van deze oorlog in hedendaagse ontwikkelingen belicht. Door de verhalen van Wilhelm II, één van de belangrijkste historische actors in WOI, en de historische beleving in Huis Doorn te verbinden met de geschiedenis van deze ingrijpende en verwoestende oorlog maakt Museum Huis Doorn wereldgeschiedenis persoonlijk en tastbaar.

We zijn op zoek naar enthousiaste rondleiders / zaalgidsen die ons vrijwilligersteam willen komen versterken.

Rondleiders

minimaal 6 uur per week

Ben jij een enthousiast verteller? En zou je het leuk vinden om de bezoekers van Museum Huis Doorn de verhalen over dit bijzondere museum te vertellen? De verhalen die schuilgaan achter de rijke interieurs: van de verwoestende Eerste Wereldoorlog tot de ballingschap van de laatste Duitse keizer in Nederland…

Kom dan ons vrijwilligersteam van rondleiders / zaalgidsen versterken!

Bezoekers aan Huis Doorn kunnen meerdere locaties bezoeken. En op al deze plekken staan rondleiders / zaalgidsen klaar om onze gasten te ontvangen.

Rondleiders /zaalgidsen hebben een afwisselend takenpakket. In het Huis vertel je hoe het leven van de laatste keizer van Duitsland eruit zag tijdens zijn jaren in Doorn, wat er te zien is in het huis en hoe de huishouding was georganiseerd.

In het Paviljoen draait het om het verhaal van de Eerste Wereldoorlog en vooral wat er in die jaren in ons eigen land speelde. Want ondanks onze neutraliteit heeft de oorlog wel degelijk heel veel impact gehad. In het Paviljoen zijn bovendien ook de lopende tentoonstellingen te vinden.

We bieden dus een afwisselend en divers takenpakket waarin je zowel als rondleider fungeert als als zaalgids.

Als rondleider / zaalgids

  • Ben je gastvrij, representatief en servicegericht.
  • Beheers je in ieder geval de Nederlandse en Engelse taal, Duits is een pre.
  • Ben je communicatief sterk en collegiaal.
  • Ben je minimaal één dagdeel per week beschikbaar waaronder ook het weekend.
  • Heb je affiniteit met (kunst)geschiedenis.
  • Kun je goed omgaan met heterogene groepen bezoekers
  • Heb je een goede lichamelijke conditie.

Museum Huis Doorn kan bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers. Als vrijwilliger bij Huis Doorn heb je gegarandeerd een geweldige tijd en ontmoet je leuke mensen die net als jij de museale wereld een warm hart toedragen. Daarnaast geniet je als vrijwilliger van leuke extraatjes (zoals ons jaarlijkse vrijwilligersuitje).

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie de website.

Dordrechts Museum: Rondleider en/of Museumdocent
Door Redactie Historici.nl
Rondleider – Valkhof Museum
Door Redactie Historici.nl
Museum Prinsenhof Delft: Rondleider en/of Museumdocent
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.