Historici.nl





Gepubliceerd op 22-06-2021

VU: Postdoc Cultuurhistorisch onderzoek naar waterconsumptie in Nederland 1700 – 1850

Draag jij met je onderzoek graag bij aan inzicht in het omgaan met drinkwater in het verleden, toegespitst op kennis over en perceptie van waterkwaliteit? We zoeken een gepromoveerde onderzoeker die hier de komende drie jaar aan wil werken binnen ons project

Functieomschrijving

Wereldwijd dreigt tekort aan drinkwater te ontstaan als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Weersvariatie zorgde eerder ook al voor droge perioden. Aan de Vrije Universiteit loopt het prachtige 5-jarige onderzoeksproject ‘Coping with drought. An environmental history of drinking water and climate adaptation in the Netherlands’ (N.W.O 406.18.HW.015.) In dit milieuhistorische project onderzoeken wij hoe mensen zich aanpasten aan schaarste van drinkwater in tijden van droogte in Nederland tussen 1550 en 1850.

Dit cultuurhistorische deelproject richt zich op de verfijnde watercultuur in de periode voor de aanleg van de waterleidingen, waarbij burgers en ondernemers toegang hadden tot diverse soorten water. Zo was er grondwater uit putten en pompen, oppervlaktewater uit beken en stromende rivieren en regenwater uit waterkelders en regenbakken, terwijl ook binnen deze categorieën vele kwaliteitsverschillen optraden. De vraag is wat mensen wisten en dachten over de geschiktheid van diverse soorten water voor consumptie. Welk water werd geschikt geacht werd voor consumptie in welke vorm (als drinkwater of als grondstof voor bier, thee, koffie of andere dranken en gerechten), voor welke doelgroep (volwassenen, kinderen, zieken, gezonden) en wat de belangrijkste veranderingen daarin waren in de periode 1700-1850. Het project combineert vragen uit de milieugeschiedenis en de cultuurgeschiedenis.

Jouw taken

  • je doet onderzoek naar naar wat mensen in Nederland wisten en dachten over de geschiktheid van diverse soorten water voor consumptie voor 1850, in het bijzonder ook naar de opvattingen over welk soort water voor welk consumptiedoel en welke groep van consumenten geschikt was
  • je schrijft twee artikelen voor peer-reviewed tijdschriften en twee congresbijdragen
  • je draagt zorg voor de organisatie van een conferentiepanel
  • je draagt bij aan de projectwebsite

Functie-eisen

  • je beschikt over een afgeronde promotie in een relevant vakgebied (cultuurgeschiedenis, milieugeschiedenis, geschiedenis van eet- en  drinkcultuur, mentaliteitsgeschiedenis, medische geschiedenis, wetenschapsgeschiedenis)
  • je hebt ruime ervaring met onderzoek op het terrein van vroegmoderne bronnen terug te zien in Nederlandstalige en Engelstalige wetenschappelijke publicaties.
  • je hebt ervaring of aantoonbare interesse in bronnen zoals almanakken, medische traktaten, lexicons, encyclopedieën, dagboeken, briefwisselingen en andere egodocumenten, kookboeken, voorschriften voor brouwerijen en andere ondernemingen. Het gaat om teksten die in het Nederlands gepubliceerd zijn, waaronder eventueel vertalingen van buitenlands werk
  • je hebt interesse in interdisciplinair, empirisch onderzoek in een theoretisch kader
  • je bent een teamspeler, hebt oog voor diversiteit en beschikt over sterke communicatieve vaardigheden

Arbeidvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt €3.491 (schaal 10) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Onderzoeker 4 en staat open voor 0,5-1,0 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 1 jaar. Na een goede evaluatie van de eerste aanstelling kan het contract afhankelijk van de werktijdomvang worden verlengd tot een totale duur van 19 tot 37 maanden.

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:

  • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
  • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
  • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden

Werkgever

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken en meer dan 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Geesteswetenschappen
De Faculteit der Geesteswetenschappen verbindt verschillende vakgebieden: Taal, Literatuur en Communicatie, Kunst en Cultuur, Geschiedenis, Oudheidwetenschappen en Filosofie. Ons onderwijs en onderzoek focussen op actuele thema’s uit samenleving en wetenschap: van kunstmatige intelligentie tot beeldcultuur, van urbanisatie tot slavernijgeschiedenis, van ‘fake news’ in de journalistiek tot communicatie in organisaties. We zetten sterk in op kleinschalig, vernieuwend onderwijs en op interdisciplinair onderzoek.

Werken bij Geesteswetenschappen is bijdragen aan de kwaliteit van toonaangevend onderwijs en onderzoek, in een inspirerend en persoonlijk werk- en studieklimaat. De faculteit telt ongeveer 1.300 studenten en er werken ruim 250 medewerkers.

Additionele Informatie

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande button uiterlijk 1 juli 2021. Stuur je curriculum vitae, je motivatiebrief en een eigen publicatie mee waar je trots op bent.

De sollicitatiegesprekken vinden online plaats in de week van 12-16 juli 2021.
Startdatum is bij voorkeur per 1 september 2021.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met de projectleider
prof. dr. P.J.E.M. van Dam; Email: p.j.e.m.van.dam@vu.nl.
Een projectbeschrijving is op aanvraag beschikbaar. Zie ter oriëntatie op het overkoepelende project de projectwebsite: copingwithdrought.com.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.