Historici.nl

Gepubliceerd op 25-10-2021

VU – Universitair docent Rechtsgeschiedenis

Bent u een (bijna) gepromoveerd jurist op het terrein van de Rechtsgeschiedenis? En wilt zich verder ontwikkelen in de universitaire wereld? Solliciteer dan als universitair docent bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

FUNCTIEOMSCHRIJVING

Als universitair docent Rechtsgeschiedenis verzorgt u rechtshistorisch onderwijs in de bachelorfase van de opleiding Rechtsgeleerdheid. U levert daarnaast een bijdrage aan vakken bij Rechtstheorie, zoals Inleiding in de Rechtswetenschap en Juridische Vaardigheden. Onder uw onderwijstaken vallen coördinatiewerkzaamheden, het leveren van een bijdrage aan onderwijsvernieuwing en de begeleiding van scripties.
U verricht zelfstandig wetenschappelijk onderzoek. U ontwikkelt een eigen (rechtshistorische) onderzoekslijn. Daarnaast levert u een bijdrage aan (de werving van) extern gefinancierd onderzoek en/of onderwijs. Een deel van de functie-inhoud bestaat uit het verzorgen van een bestuurstaak binnen de afdeling.Uw taken

 • Het coördineren en verzorgen van rechtshistorisch en rechtstheoretisch onderwijs aan bachelor- en masterstudenten
 • Het begeleiden van studenten bij het schrijven van (bachelor of master) scripties
 • Het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en het publiceren van artikelen
 • Het ontwikkelen van en samenwerken in academische en professionele netwerken
 • Het leveren van een bijdrage aan de verwerving van externe financiering voor wetenschappelijk onderzoek
 • Het ontwikkelen van een eigen onderzoekslijn, bij voorkeur in aansluiting op de bestaande interesses binnen Rechtsgeschiedenis
 • Het uitvoeren van bestuurlijke of organisatorische taken binnen de afdeling Rechtstheorie en Rechtsgeschiedenis

Competenties

 • U bent een enthousiaste docent en kan het enthousiasme ook goed op studenten overbrengen
 • U bent sociaal vaardig en kan goed samenwerken met andere docenten in het team
 • U bent goed georganiseerd en werkt gestructureerd
 • U bent stressbestendig en kan onder druk werken
 • U bent creatief en draagt actief bij aan de ontwikkeling van het vaardighedenonderwijs
 • U bent denkt mee over activerende werkvormen in het onderwijs
 • U heeft affiniteit met het gebruik van IT-middelen in het onderwijs

FUNCTIE-EISEN

 • U bent gepromoveerd op het terrein van de Rechtsgeschiedenis of beschikt ten minste over goedkeuring van de promotor(es) van het  manuscript van het proefschrift
 • U beschikt over onderzoekskwaliteiten die tot uitdrukking komen in wetenschappelijke publicaties
 • U beschikt over goede communicatieve en didactische vaardigheden en bent in het bezit van de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO), dan wel bereid deze op korte termijn te behalen.
 • U bent in staat zelfstandig onderzoek te verrichten en onderwijs te verzorgen, maar u bent eveneens een teamspeler
 • U heeft een aantoonbare aanleg voor organisatorische taken

ARBEIDSVOORWAARDEN

Dienstverband voor bepaalde tijd: 18 maanden.

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €3.807 (schaal 11) en maximaal €5.922 (schaal 12) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFO-profiel: Universitair docent 1 en  Universitair docent 2 en staat open voor 1 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 18 maanden.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:

 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering
 • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling
 • mogelijkheid tot sparen van vakantiedagen, bijvoorbeeld voor sabbatical leave

WERKGEVER
Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 26.500 studenten en werken meer dan 4.600 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Rechtsgeleerdheid
De faculteit der Rechtsgeleerdheid verzorgt bacheloropleidingen op drie gebieden: Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie. Daarnaast hebben we een uitgebreid aanbod aan masteropleidingen en contractonderwijs. Ons onderwijs en onderzoek richten zich op de maatschappelijke functie en relevantie van het recht: van verbintenissen in de platformeconomie tot het nieuwe werken, van koloniaal onrecht tot medische aansprakelijkheid, van gezinshereniging tot burgerinspraak, van zedendelicten tot gijzelsoftware. Ons onderzoek heeft vaak een internationaal en multidisciplinair karakter.

Werken bij de faculteit Rechtsgeleerdheid is werken in een actieve en inspirerende academische omgeving. Samen met je collega’s draag je in een goede onderlinge werksfeer bij aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. De faculteit telt ruim 300 medewerkers en 3.000 studenten.

Over de afdeling
De afdeling Rechtstheorie en Rechtsgeschiedenis biedt een dynamische en
inspirerende werkomgeving. De afdeling hecht grote waarde aan de kwaliteit van het
onderwijs en onderzoek en aan een goede onderlinge werksfeer. De sectie
Rechtsgeschiedenis verzorgt rechtshistorisch onderwijs binnen de bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid.

ADDITIONELE INFORMATIE
Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 16 november 2021. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

Naam: prof. dr. mr. H. de Jong
Functie: Hoogleraar Rechtsgeschiedenis
E-mail: h.de.jong@vu.nl

SOLLICITEER

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.