Historici.nl

Gepubliceerd op 21-03-2024

Wetenschappelijk medewerker – Nederlands Openluchtmuseum

Al meer dan honderd jaar geeft het Nederlands Openluchtmuseum een inkijkje in het dagelijks leven van inwoners van Nederland door de eeuwen heen. Het museum beheert een diverse collectie van ruim honderd gebouwen en 154.000 voorwerpen; een heus materieel archief van het dagelijks leven in Nederland. In het museumpark in Arnhem maak je kennis met mensen uit alle windstreken. Vanuit de overtuiging dat geschiedenis ons kan verbinden, geven de museale presentaties bezoekers inzicht in (gedeelde) geschiedenis. Want door van en over elkaar te leren, krijgen we meer inzicht in onszelf en begrip voor elkaar. Wij zoeken voor onze afdeling Kennis en Collecties een nieuwe collega die zich als wetenschappelijk medewerker gaat bezighouden met onderzoek om het historisch-inhoudelijke verhaal van ons museum tot leven te brengen. Steeds in relatie tot de actualiteit en met oog voor maatschappelijke thema’s. Heb jij belangstelling voor de geschiedenis van het dagelijks leven en zet je jouw kennis en kunde graag in om mensen te enthousiasmeren voor geschiedenis en erfgoed? Dan komen we graag met je in contact.

Wat ga je doen?

Als wetenschappelijk medewerker verricht je toegepast wetenschappelijk onderzoek voor tal van museale projecten, zoals een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, de vernieuwing van een publiekspresentatie in een historisch gebouw of de ontwikkeling van een nieuwe rondleiding.

Je geeft advies over het inhoudelijke beleid van het museum en geeft waar nodig input of advies ter verbetering van museumonderdelen. Onze museumpresentatoren en rondleiders maken graag gebruik van de kennis en kunde van de wetenschappelijk medewerkers, waarvan er al twee in het museum werken. Jij wordt de derde. Je werkt projectmatig samen met collega’s van andere afdelingen en met samenwerkingspartners van het museum. Daarin ben jij (mede)verantwoordelijk voor de inhoud. Net als jouw 14 collega’s van de afdeling Kennis en Collecties voel je je sterk verbonden met de inhoud van je werk en heb je uitstekende kennis van zaken. Je deelt jouw kennis binnen en buiten de organisatie, en ontwikkelt en onderhoudt een relevant netwerk.

Wat breng je mee uit het verleden?

De ideale kandidaat heeft een academisch denk- en werkniveau, bij voorkeur blijkend uit een afgeronde master op het gebied van geschiedenis, cultuurwetenschappen of culturele antropologie. Je beschikt bij voorkeur over enkele jaren werkervaring en hebt affiniteit met de geschiedenis van het dagelijks leven in Nederland en actuele maatschappelijke vraagstukken. Ook heb je plezier in samenwerken op basis van gelijkwaardigheid.

Daarnaast beschik je over onderstaande kennis en competenties:

  • analytisch en innoverend vermogen, kwaliteitsgericht, omgevingsbewustzijn, zorgvuldigheid, flexibiliteit, resultaatgerichtheid, presenteren en overtuigingskracht;
  • een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift en een goede beheersing van de Engelse taal;
  • uitstekende communicatieve vaardigheden en het vermogen tot samenwerken.

Dit krijg je van ons

Als je bij ons komt werken als wetenschappelijk medewerker hebben we je het volgende te bieden:

  • een jaarcontract voor 32 tot 36 uur per week, met uitzicht op een vaste aanstelling;
  • een bruto maandsalaris tussen € 3.468,00 en € 5.075,00 bij een 36-urige werkweek (schaal 10 of 11 van de Museum-cao). Je wordt ingeschaald op basis van kennis en ervaring;
  • natuurlijk heb je ook recht op 8% vakantietoeslag en ontvang je een eindejaarsuitkering van 3,4%;
  • 27 vakantiedagen (194,4 uur) per jaar o.b.v. een 36-urig contract;
  • je pensioen is goed geregeld met een regeling bij PFZW;
  • volledige reiskostenvergoeding als je met het openbaar vervoer komt. Reis je op een andere manier, dan krijg je € 0,23 per kilometer met een maximum van 50 kilometer enkele reis.

Enthousiast over deze topbaan?

Herken jij jezelf in de rol van wetenschappelijk medewerker? Maak je interesse kenbaar door uiterlijk 19 april 2024 met jouw motivatie en cv te solliciteren.

Voor inhoudelijke vragen over deze baan kun je contact opnemen met Erik Tigelaar, hoofd Kennis en Collecties, zijn contactgegevens vind je bovenaan deze pagina.

De eerste sollicitatiegesprekken zijn op 30 april en 2 mei 2024. 

Het Nederlands Openluchtmuseum onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie en streeft naar een structurele verankering hiervan in alle geledingen binnen de organisatie. Omdat we programma’s voor iedereen maken, willen we die diversiteit natuurlijk ook in ons team terugzien. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen motiveren en inspireren. We delen immers meer met elkaar dan we denken.

Als jij onze nieuwe collega wordt, vragen we om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). 

Solliciteer!

 

Heb je vragen?

Ik beantwoord ze graag! Erik Tigelaar, 0682305108,
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.