Historici.nl

Gepubliceerd op 06-06-2023

Wetenschappelijk Medewerker – Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland, met bekende namen in de collectie en een levendig en spraakmakend tentoonstellingsprogramma, variërend van grote publiekstrekkers tot signalerende tentoonstellingen van jonge kunstenaars en ontwerpers. Ruim 125 jaar jong heeft het Stedelijk Museum een grote reputatie opgebouwd als platform voor kunstenaars van wereldklasse, die vaak in een vroeg stadium van hun carrière werden getoond. Het Stedelijk Museum heeft Amsterdamse wortels, richt zich op een (inter)nationaal publiek en behoort tot een van de best bezochte musea in Nederland.

Het Stedelijk Museum zoekt op korte termijn een:

Wetenschappelijk Medewerker (m/v/x)

28 uur per week

Het team
Het Stedelijk werkt continu aan onderzoek rondom kunstenaars, herkomst van werken en de eigen institutionele geschiedenis. De uitkomsten hiervan komen terug in de manier waarop tentoonstellingen worden gemaakt, in publicaties en op de huidige methodes die gebruikt worden in beleidsvorming en collectiewaardering.

In het Stedelijk Museum is het team Onderzoek & Curatorial Practice hiervoor verantwoordelijk. Dit team is onderdeel van de Conservatoren en Onderzoeksafdeling van het museum.

De functie
Als wetenschappelijk medewerker doe je onderzoek op verschillende gebieden en onderhoud je een netwerk van wetenschappers en kunstenaars. Je houdt de ontwikkelingen op het vakgebied bij en wisselt je kennis uit. Bij voorkeur heb je een affiniteit met beeldende kunst en vormgeving vóór 1950.

In deze functie rapporteer je aan het Hoofd Onderzoek en Curatorial Practice en werk je nauw samen met de Medewerkers Conservatoren & Onderzoek.

De belangrijkste taken

 • Het verstrekken van inlichtingen, intern maar met name ook extern aan wetenschappers, collega-instellingen, particulieren;
 • Het verrichten van archiefonderzoek, zowel intern als ook extern;
 • Inhoudelijke redactie van titelkaartjes en het doen van herkomstonderzoek
 • Waaronder het traceren van vrouwelijke verzamelaars, schenkers, en galeristen (nog te starten project);
 • Beschrijving en documentatie van objecten (in samenwerking met collectieregistratie en bibliotheek);
 • Het initiëren en verrichten van onderzoek in het kader van tentoonstellingen, restauratieprojecten en collectiewaardering;
 • Het houden van lezingen en publiceren van research logs;
 • Het begeleiden van stagiaires en studenten.

Jouw profiel

 • Je beschikt over een relevante, afgeronde opleiding op wo-niveau, of relevante werkervaring (bij voorkeur specifiek gericht op beeldende kunst en of vormgeving);
 • Je hebt een uitstekende beheersing van het Nederlands en het Engels (zowel mondeling als schriftelijk);
 • Je hebt enkele jaren werkervaring met onderzoek en het presenteren van onderzoeksresultaten (bij voorkeur op het gebied van beeldende kunst en vormgeving);
 • Je hebt kennis van de onderzoekswereld en herkomstonderzoek in de beeldende kunst en vormgeving en een relevant netwerk in deze omgevingen;
 • Je werkt zelfstandig, maar bent ook teamgericht ingesteld;
 • Je bent analytisch sterk en hebt uitstekende coördinerende en communicatieve vaardigheden;
 • Je hebt aantoonbare ervaring met het werken in de digitale omgeving bij voorkeur ook kennis van programma’s als AdLib.

Dit vinden wij belangrijk
Het stimuleren van diversiteit in brede zin, bijvoorbeeld in perspectieven, achtergronden en inzichten, is een belangrijk aandachtspunt van het Stedelijk Museum Amsterdam. Het maakt niet uit waar je in gelooft, hoe oud je bent, waar je vandaan komt en op wie je valt. We zijn vooral geïnteresseerd in jouw bijdrage aan het Stedelijk.

Wij bieden

 • Een arbeidsovereenkomst voor één jaar, met uitzicht op een vast dienstverband;
 • Startdatum zo snel mogelijk en in overleg te bepalen;
 • De functie is afhankelijk van je ervaring ingedeeld in schaal 10 met een maximum van € 4.506,- bij een fulltime dienstverband van 36 uur per week (Museum cao).

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Charl Landvreugd, via c.landvreugd@stedelijk.nl.

Solliciteren
Je kunt solliciteren door je motivatiebrief en cv uiterlijk 25 juni 2023 aanstaande te uploaden via de sollicitatieknop op deze pagina.

Sollicitaties per post of e-mail worden niet in behandeling genomen.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Stedelijk Museum Amsterdam: Medewerker Art Handling
Door Redactie Historici.nl
Registrar – Stedelijk Museum Amsterdam
Door Redactie Historici.nl
Stedelijk Museum Amsterdam: medewerker onderwijs
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.