Historici.nl

Gepubliceerd op 15-02-2023

Wetenschappelijk Medewerker – Teylers Museum

Teylers Museum in Haarlem zoekt een Wetenschappelijk Medewerker voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 26-02-2023

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Het is een uniek kennisinstituut uit de 18de eeuw, gevestigd in het oorspronkelijke gebouw. Het museum is dé plek om je te verwonderen over kunst en wetenschap en heeft een fascinerende verzameling fossielen, mineralen, boeken, munten, penningen, natuurkundige instrumenten, schilderijen en tekeningen die van internationale betekenis is. Sinds kort is ook het prachtig gerestaureerde huis van grondlegger Pieter Teyler te bezoeken. We organiseren uiteenlopende en succesvolle tentoonstellingen, van Leonardo da Vinci tot Dinomakers, van Vogelpracht tot Hockney’s Eye.

Inhoud van de functie

Teylers Museum heeft een lange traditie van het publiceren van bestandscatalogi over tekeningen in de collectie. Na de delen over de Nederlandse en Italiaanse tekeningen uit de 16de en 17de eeuw is het nu tijd voor de bestandscatalogus tekeningen van kunstenaars geboren tussen 1631 en 1739. Dit deel, waarin meer dan 1200 bladen zullen worden behandeld, is het grootste en meest omvangrijke in de reeks. Het omvat een van de belangrijkste verzamelingen op het gebied van Nederlandse tekenkunst uit de 18de eeuw ter wereld, met daarin tekeningen van Jacob de Wit, Cornelis Troost, de familie La Fargue en Aert Schouman.

Voor dit project zijn we op zoek naar een enthousiaste, efficiënte en nauwkeurige wetenschappelijk medewerker die wil werken bij een organisatie met een informele cultuur, in een klein, leuk team.

Voornaamste werkzaamheden

Je voornaamste werkzaamheden zijn het maken van objectbeschrijvingen; het uitvoeren van literatuur- en herkomstonderzoek; het ondersteunen van de conservator bij andere werkzaamheden ten behoeve van de bestandscatalogus tekeningen.

Wat bieden wij?

 • Een bruisende werkplek midden in Haarlem in een getalenteerd team.
 • De mogelijkheid om je door bijvoorbeeld cursussen te ontwikkelen en om het verschil te maken in onze organisatie.
 • Een dienstverband voor 24 uur per week, met passende arbeidsvoorwaarden conform de Museum cao.
 • De functie is ingeschaald in schaal 10 (een salaris tussen € 3.368,- en € 4.406,- bruto per maand op basis van een fulltime (36-urige) werkweek. Dit is inclusief een structurele verhoging van 5% per 1 november 2022).
 • De functie wordt gefinancierd vanuit een subsidie en is daarom vooralsnog op tijdelijke basis. In eerste instantie wordt een arbeidsovereenkomst voor een jaar aangeboden.

Profiel

 • Je hebt WO werk- en denkniveau.
 • Je hebt affiniteit met werken op papier, en ervaring met het hanteren van tekeningen.
 • Je hebt ervaring met het onderzoeken en beschrijven van objecten.
 • Je bent nauwkeurig en in staat zelfstandig te werken.
 • Je vindt het een uitdaging om via verschillende wegen zoveel mogelijk documentatie, literatuur en herkomstgegevens te verzamelen.

Reageren

Ben je geïnteresseerd? Stuur je cv en persoonlijke motivatie naar ons op, waarbij je reflecteert op onderstaande vragen:

 • Kun je een voorbeeld geven van vergelijkbaar kunsthistorisch onderzoek waar je trots op bent? Wat was het succes daarvan en wat zou je een volgende keer anders zou doen?
 • Waaruit blijkt dat je nauwkeurig en efficiënt kan werken?

Stuur je cv met persoonlijke motivatie uiterlijk 26 februari 2023 naar: vacatures@teylersmuseum.nl onder vermelding van ‘Vacature Wetenschappelijk Medewerker’. Meer informatie over de functie is verkrijgbaar via Terry van Druten, Hoofdconservator kunstverzamelingen: tvandruten@teylersmuseum.nl.

Teylers Museum wil iedereen gelijke kansen bieden en een open organisatie zijn waar mensen zich prettig en veilig voelen. We nodigen iedereen die hieraan kan bijdragen nadrukkelijk uit om te reageren.

Solliciteer!

Teylers Museum| Medewerker Archief
Door Redactie Historici.nl
Projectleider Tentoonstellingen en Presentaties – Telyers Museum
Door Redactie Historici.nl
Teylers Museum| Junior Conservator Wetenschap
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.