Historici.nl

Gepubliceerd op 22-02-2018

Wetenschappelijk Redacteur – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Miljoenen afbeeldingen van kunstwerken, honderden archieven en een vermaarde kunsthistorische bibliotheek. Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is een ondernemend kennisinstituut en maakt de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek. Wij participeren in museale en universitaire onderzoekprogramma’s en verzorgen publicaties en tentoonstellingen. Het RKD geeft ook een aantal periodieken uit, waaronder Oud Holland.

Wij zoeken per direct een

Wetenschappelijk redacteur (m/v) 18 uur per week
Met je vakbekwame begeleiding van het publicatieproces van ingediende wetenschappelijke manuscripten naar hoogwaardige analoge en digitale, wetenschappelijke publicaties lever je een belangrijke bijdrage aan ons publicatieprogramma. Je werkt intensief samen met auteurs, externe redacties en een hoofdredacteur. Je weet je eigen werkzaamheden goed te plannen en uit te voeren, anderen te bewegen dit ook te doen en je bent in staat de voortgang van het proces te bewaken. De lezer en de kwaliteit van een publicatie staan voor jou centraal.

Kernactiviteiten:

 • Redigeren van kopij op taalgebruik en inhoudelijke consistentie
 • Zorgdragen voor het persklaar aanleveren van kopij aan uitgever of ander publicatiekanaal (digitaal)
 • Schrijven van inleidende en promotionele teksten t.b.v. publiciteit en distributie van de eigenpublicaties van het RKD
 • Organiseren en verwerken van peer-reviews
 • Voorbereiden van (formele) afspraken, waaronder auteursovereenkomsten enexploitatiecontracten
 • Onderhouden van netwerk van relevante (inter)nationale uitgevers, en andere vooral digitale,publicatiekanalen
 • Ondersteunen van inhoudelijk verantwoordelijken bij onder meer het beoordelen en verwerkenvan geschikte manuscripten
 • Opstellen en bewaken van planningen

Wij vragen:

 • Universitaire opleiding, bij voorkeur Kunstgeschiedenis
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel mondeling als schriftelijk
 • Aantoonbare ervaring en bekwaamheid in het redigeren en pers klaarmaken vanwetenschappelijke, kunsthistorische teksten in het Nederlands en Engels
 • Ervaring met WordPress en Indesign strekt tot aanbeveling
 • Verbindende en uitstekende communicatieve vaardigheden
 • Consciëntieus en stressbestendig

Wij bieden:
Een mooie functie bij een organisatie in ontwikkeling met zo’n 70 collega’s. De functie is marktconform gewaardeerd (Museum CAO). Het betreft een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar met uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Wanneer je geïnteresseerd bent, kun je t/m 9 maart 2018 een motivatiebrief met CV per mail sturen aan pz@rkd.nl o.v.v. Vacature Wetenschappelijk redacteur.
Nadere informatie over de functie kunt u inwinnen bij dr. Elmer Kolfin.
De eerste gesprekken zullen plaatsvinden in de week van 19 maart 2018. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Bekijk hier de volledige vacature.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.