Historici.nl

Gepubliceerd op 30-06-2021

Zuiderzeemuseum Medewerker Educatie VO

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het museum komt jong en oud in aanraking met deze cultuur. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse vormgeving en evenementen en activiteiten voor een brede doelgroep.

Medewerker Educatie VO

20 uur per week

Afdeling en rol
Het museum heeft een breed scala aan onderwijsprogramma’s voor het basis- en voortgezet onderwijs, waarin ervaringsgericht leren centraal staat. De afdeling Educatie maakt deel uit van de sector Presentatie & Educatie en bestaat uit een educatief medewerker BO, een medewerker onderwijsmarketing, twaalf museumdocenten, 22 vrijwilligers en het hoofd Educatie. Binnen de afdeling ben jij verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van programma’s en producten voor het voortgezet onderwijs. Je bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en het curriculum en weet in te spelen op de behoeftes van docenten en leerlingen. Je kunt je goed verplaatsen in verschillende perspectieven en bent zowel inhoudelijk als praktisch ingesteld. Samen met onze onderwijsmarketeer zorg je voor het verhogen van bezoek uit het voortgezet onderwijs. Je organiseert klankbordgroepen en presenteert het aanbod aan docenten, bijvoorbeeld tijdens studiedagen en beurzen. De afdeling heeft de ambitie om het MBO beter te kunnen bedienen, waarvoor jij het onderzoek opzet en uitvoert. Daarnaast vertegenwoordig je de afdeling in tentoonstellingsprojecten op het gebied van informatieoverdracht.

Kerntaken

 • Het ontwikkelen en schrijven van educatieve materialen en programma’s voor het voortgezet onderwijs.
 • Implementeren van nieuwe programma’s: trainen van museumdocenten, afstemming met andere afdelingen.
 • Organiseren van klankbordgroepen en presenteren tijdens studiedagen.
 • Zorgdragen voor het inhoudelijke en praktische onderhoud van educatieve programma’s voor het voortgezet onderwijs.
 • Het evalueren van educatieve programma’s.
 • Je onderzoekt de mogelijkheden om aan te sluiten op mbo-scholen met ons aanbod.
 • Zorgdragen voor passende informatieoverdracht binnen tentoonstellingsprojecten voor de hoofddoelgroepen van het museum: cultuurliefhebbers en gezinnen met kinderen.

Kennis en vaardigheden:

 • Je hebt een relevante opleiding op minimaal hbo-niveau zoals Reinwardt Academie, Academie voor Beeldende vorming of lerarenopleiding Geschiedenis.
 • Je hebt kennis van het curriculum en de laatste ontwikkelingen van het voortgezet onderwijs.
 • Je hebt aantoonbare ervaring met het ontwikkelen van educatieve materialen/programma’s voor het voortgezet onderwijs.
 • Je hebt aantoonbare ervaring met het ontwikkelen van educatieve programma’s of evenementen voor niet schoolse doelgroepen zoals families of senioren.
 • Je kunt zelfstandig werken en bent sociaalvaardig, nauwkeurig, kritisch en creatief.
 • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.
 • Kennis en netwerk binnen het mbo is een pre.

Wat wij bieden
De aanstelling geschiedt in eerste instantie voor één jaar. Arbeidsvoorwaarden zijn conform de Museum CAO. De functie wordt afhankelijk van kennis en ervaring ingedeeld in schaal 8 en het salaris bedraagt minimaal € 2.634,- en maximaal € 3.370,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek, 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering van 3,4%.

Informatie
Heb je inhoudelijke vragen over de functie? Neem dan contact op met Nikita Gerritsen, hoofd Educatie via nikita.gerritsen@zuiderzeemuseum.nl. Wil je meer weten over de sollicitatieprocedure zelf? Dan kun je contact opnemen met de afdeling P&O 0228-351111.

Solliciteren
We geloven dat verschillen ons samen sterker en beter maken en staan voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender, leeftijd, beperkingen, afkomst of geaardheid. We nodigen daarom iedereen uit om te solliciteren en verwelkomen graag sollicitaties van mensen die nu in onze organisatie ondervertegenwoordigd zijn. Je kunt je sollicitatiebrief en curriculum vitae per e-mail verzenden aan: solliciteren@zuiderzeemuseum.nl. Je kunt reageren tot en met 15 juli 2021.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie de website.

Museum Heerenveen: Medewerker Educatie
Door Redactie Historici.nl
Zuiderzeemuseum: Projectmedewerker Collecties
Door Redactie Historici.nl
Junior Conservator – Zuiderzeemuseum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.