Historici.nl

Gepubliceerd op 19-04-2023

Hoofd Collecties – RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag zoekt een Hoofd Collecties voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 05-05-2023Miljoenen afbeeldingen van kunstwerken. Honderden archieven van kunstenaars en -verenigingen, kunstwetenschappers en -experts, en van kunsthandels en veilinghuizen. Honderdduizenden kunstpublicaties en veilingcatalogi en meer dan een miljoen bezoekers per jaar via onze website. Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag (circa 60 fte) is hét kennisinstituut dat de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context onderzoekt en toegankelijk maakt voor musea, wetenschap en publiek.

Voor het RKD staan behoud en beheer, onderzoek, digitalisering, presentatie en publicatie van deze unieke rijkscollectie hoog op de agenda. Evenals digitale duurzaamheid, kwaliteit van kennis en informatie, interactiviteit, samenwerking, publieksbereik en gebruikersvriendelijkheid. De afdeling Collecties draagt zorg voor de schatkamer van het RKD en speelt een sleutelrol in ons wereldwijde kunsthistorische netwerk door de collectie toegankelijk te maken.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zoekt voor de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed, afdeling Collecties, per direct een gedreven en inspirerend

Hoofd Collecties

32 tot 36 uur per week

Als Hoofd Collecties geef je vorm en inhoud aan het beleid ten aanzien van de vorming, behoud en beheer, presentatie en beschikbaarstelling van een unieke rijkscollectie. Samen met je collega’s creëer je samenhang tussen collectieprocessen en onderzoeksprojecten. Binnen Collecties word je daarbij ondersteund door de procescoördinatoren Analoog, Digitaal en Aanwinsten. Het RKD staat integraal management voor. Je geeft op coachende wijze leiding aan een team (ca. 20 collega’s) van toegewijde informatie- en processpecialisten. Je bent lid van het managementteam.

Je profiel

De wereld van musea en erfgoedinstellingen is je bekend. Je begrijpt dat het publiek meer en meer behoefte heeft aan online beschikbare kennis en informatie. Je hebt dan ook goed zicht op de doorlopende transitie van analoog naar digitaal. Daarbij ben je een verbindende, ervaren en resultaatgerichte leidinggevende, die collega’s op een inspirerende wijze weet mee te nemen in een veranderende omgeving.

Het RKD vraagt

  • Minimaal HBO werk- en denkniveau.
  • Ervaring met de vorming, de ontsluiting, het beheer en behoud en de beschikbaarstelling van erfgoedcollecties.
  • Kennis van en ervaring met proces- en projectmanagement en het geven van leiding aan professionals.
  • Kennis van en ervaring met de transitie van analoog naar digitaal.
  • Bekendheid met het kennisdomein van het RKD.
  • Verbindende stijl van leidinggeven.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden.
  • Stevige, energieke en ondernemende persoonlijkheid.
  • (Inter)nationaal relevant netwerk.
  • Aanstekelijk enthousiasme om voor het RKD te werken.

Het RKD biedt

Een mooie functie in een zich ontwikkelende organisatie. De functie is gewaardeerd in schaal 12/13 (Museum CAO), inschaling vindt plaats afhankelijk van kennis en ervaring. Het betreft in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar met zicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Het RKD is ervan overtuigd dat een verscheidenheid aan achtergronden en opvattingen ook ons instituut zeer ten goede komt. Daarom bouwen wij aan een personeelsbestand dat een afspiegeling is van onze samenleving, bestaande uit medewerkers met verschillende afkomst en vaardigheden die elkaar versterken. Vacatures staan nadrukkelijk open voor iedereen die zich in het profiel herkent. Het RKD vraagt om een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij indiensttreding.

Wanneer je geïnteresseerd bent, kan je tot en met 5 mei 2023 je motivatiebrief met CV per mail sturen aan pz@rkd.nl onder vermelding van ‘Vacature Hoofd Collecties’. Nadere inhoudelijk informatie over de functie kan je inwinnen bij prof. dr. Chris Stolwijk, Algemeen directeur, stolwijk@rkd.nl. Voor praktische informatie: Hans Deelen, HR Manager, deelen@rkd.nl. De eerste gesprekken vinden plaats vanaf 16 mei 2023. Een assessment kan onderdeel uit maken van de procedure. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Geen gevonden
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.