Historici.nl

Gepubliceerd op 13-11-2023

Iris van Vlimmeren verkozen tot dé Jonge Historicus van het Jaar

Tijdens de verkiezing van de Jonge Historicus van het Jaar is Iris van Vlimmeren verkozen tot dé Jonge Historicus van het Jaar 2023. De uitslag volgde op een traject dat een half jaar duurde en waaraan verscheidene jonge historici meededen. In samenwerking met Jonge Historici gaat Iris in 2024 een publiekhistorisch project uitvoeren.

Op de finale-avond stonden de drie jonge historici Iris van Vlimmeren, Sven Gins en Veronique Lageweg op het podium. Zij gaven een pitch over hoe zij de rol van de Jonge Historicus van het Jaar willen invullen. Ook kregen ze kritische vragen van de driekoppige jury, bestaande uit Simone Vermeeren (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven), Jelle van Lottum (Radboud Universiteit) en Hugo Schalkwijk (Jonge Historicus van het Jaar 2020).

Jonge Historicus van het Jaar
De winnaar werd bekend gemaakt door Hugo Schalkwijk, voorzitter van de jury. Naast de titel ontving de winnaar de bijhorende bokaal. Iris gaat zich het komende jaar inzetten als ambassadeur van Jonge Historici. In samenwerking met Jonge Historici zal zij zich inzetten om archiefmateriaal meer in het klaslokaal te krijgen, met nadruk op koloniale bronnen.

Wij feliciteren Iris van Vlimmeren van harte met deze welverdiende titel! Daarnaast willen we de juryleden, de overige kandidaten en de toeschouwers hartelijk danken voor hun bijdrage en aanwezigheid.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.