Historici.nl

Gepubliceerd op 16-05-2022

Schrift-ure 2022: Prijskamp oud schrift lezen

Wie wordt de beste paleograaf van Vlaanderen en Nederland?

Hou je van geschiedenis of ben je als student of stamboomonderzoeker een kei in het ontcijferen van oude handschriften?  Dan hebben we goed nieuws! Op zaterdag 1 oktober 2022 vindt de eerste Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd plaats in Utrecht, dat dit jaar 900 stadsrechten viert.

Paleografie (het kunnen lezen van oude handschriften) is niet alleen belangrijk voor onderzoekers in archieven of universiteiten, het is ook gewoon leuk voor iedereen die van geschiedenis en taal houdt. En of je nu professioneel met geschiedenis bezig bent, of gewoon graag historische documenten ontcijfert, álle kenners van oud schrift uit Vlaanderen en Nederland krijgen nu de kans om zich te meten tijdens deze wedstrijd. 

Iedereen kan deelnemen 

Er zijn twee leeftijdscategorieën voorzien, 25+ en 25-, speciaal voor studenten en jongeren.  De digitale voorronde vindt plaats op www.watstaatdaer.nl: ze start op 16 mei en eindigt op 16 juni om 16.00 uur.

Op zaterdagmiddag 1 oktober heeft de finale plaats in de EXPO (het publiekscentrum) van Het Utrechts Archief. Daar zullen de beste paleografen uit de voorronde tegen elkaar strijden om de titel. In beide categorieën is een mooie prijzenpot te verdelen (het is een prijskamp!): 500 € voor de winnaar en 250 € voor de tweede. De voorronde en de finale zullen bestaan uit het transcriberen van in totaal zeven teksten. In de voorronde vindt dit digitaal plaats, in de finale schriftelijk. De transcriptieregels worden bij de oefeningen vermeld.

De jury bestaat uit Geertrui van Synghel, senior onderzoeker Huygens ING, Michel Oosterbosch, voormalig diensthoofd van Rijksarchief Antwerpen en Els De Paermentier, docent middeleeuwse geschiedenis Universiteit Gent. Juryvoorzitter en presentator van de dag is schrijver, dichter, zanger en Nederbelg bij uitstek Rick de Leeuw. Ook aan de supporters is gedacht. Zij kunnen niet alleen aanmoedigen, maar ook deelnemen aan een aantrekkelijk nevenprogramma, met onder andere een bezoek aan de expositie “900 jaar leven met water in Utrecht” in de EXPO van Het Utrechts Archief. Voor de Vlaamse finalisten en hun supporters wordt er een (gratis) bus ingelegd die vertrekt uit Antwerpen. De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een borrel.

Voorronde: 16 mei tot 16 juni 2022, 16.00 uur: digitaal op www.watstaatdaer.nl

Finale: Zaterdag 1 oktober 2022, 14.00 – 17.30 uur; in het publiekscentrum van Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, 3512 NS Utrecht

’s-Hertogenbosch, 16 mei 2022

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.