Historici.nl

Gepubliceerd op 19-11-2018

Aanmelding Johanna Naberprijs 2019 geopend

In 2019 wordt voor de zeventiende maal de Johanna Naberprijs uitgereikt, voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis. De prijs wordt uitgeloofd door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG). Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500 euro, en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Hoe kun je meedoen?
Niet alleen historici kunnen meedoen. Iedereen die aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit een afstudeerscriptie heeft geschreven op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis (op masterniveau), komt in aanmerking voor deze prijs. De scriptie moet wel zijn afgerond zijn tussen 1 december 2017 en 1 december 2018. De uiterlijke inzenddatum is 3 januari 2019.

 Johanna W.A. Naber
De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), schrijfster van talrijke historische studies en in 1935 één van de oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging, waaruit Atria is voortgekomen.

Noot vande redactie:

Het deelnameformulier en reglement zijn beschikbaar via onder andere de website van Atria:

https://atria.nl/onderzoek-advies/johanna-naberprijs/aanmelden-johanna-naberprijs/

Voor meer informatie en/of vragen, kunt u contact opnemen met Juul Muller, via (06) 1741 6119 of j.muller@atria.nl 

Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, zet zich in voor gelijke behandeling en gelijke kansen voor meisjes en vrouwen in hun sociale en culturele diversiteit. Als kennisinstituut verzamelen, beheren en delen we het erfgoed van vrouwenbewegingen, onderzoeken we de huidige positie van vrouwen in de samenleving en geven we advies voor toekomstig beleid. www.atria.nl

De Vereniging voor Gendergeschiedenis fungeert binnen het Nederlandse taalgebied als platform voor gendergeschiedenis en richt zicht tot academici, studenten, onderwijzend personeel en iedereen die zich interesseert voor gendergeschiedenis.

www.gendergeschiedenis.nl

De VNK-scriptieprijs
Door Redactie Historici.nl
Doe mee aan de Volkskrant-IISG Scriptieprijs 2019
Door Redactie Historici.nl
Doe mee aan de Volkskrant-IISG Scriptieprijs 2019
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.