Historici.nl

Gepubliceerd op 25-09-2023

Beheerder Collecties – Waterlands Archief

Het Waterlands Archief wil het betrouwbare geheugen van regio Waterland zijn. Wij zijn een archiefinstelling die de archieven beheert van de gemeenten, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland. Ook de archieven van de waterschappen in het werkgebied en van particuliere instellingen worden bij het Waterlands Archief bewaard.

Werken bij het Waterlands Archief in Purmerend betekent werken aan ambities. Er is altijd ruimte voor nieuwe initiatieven, nieuwe projecten én voor medewerkers met nieuwe ideeën. Bij ons krijg je de mogelijkheid om jouw kennis met ons te delen en je levert met jouw inzichten een bijdrage aan het waarmaken van onze organisatievisie.

Als beheerder van de collectie ben je een essentieel onderdeel van ons team en draag je bij aan de toegankelijkheid en beschikbaarheid van overheidsinformatie. Jouw samenwerkingsvaardigheden zijn van onschatbare waarde bij het vervullen van deze rol.

Wij zoeken per januari een

Beheerder Collecties

32 tot 36 uur per week

Wat ga je doen?
Naast de archieven beheert het Waterlands Archief collecties van boeken, handschriften, documentatie en beeldmateriaal. Als Beheerder collecties ben je verantwoordelijk voor het beheer van al deze collecties maar primair voor de Topografisch-Historische Atlas van Waterland, dat is de verzameling beeldmateriaal, zoals foto’s, kaarten, prenten, (technische) tekeningen en audiovisuele items die betrekking hebben op de topografie en geschiedenis van Waterland. De objecten zijn onder andere afkomstig uit de archieven, uit schenkingen, zelfgemaakte foto’s en aankopen, en steeds vaker betreft het kunsthistorische objecten.

Naast inhoudelijk beheer (acquisitie, conservering, digitalisering en beschrijving), coördineer je ook het beheer in het geautomatiseerde collectiebeheersysteem van de collecties en de publicatie ervan op het web via de online Beeldbank van het Waterlands Archief. Voor het achterhalen van (context)gegevens kan ook archiefonderzoek noodzakelijk zijn.

Daarbij ondersteun je vrijwilligers, en adviseer je historische verenigingen en musea inzake beheer en ontsluiting en (eventueel) hoe zij hun beeldcollecties via ons systeem kunnen registreren en online publiceren. Ook het beantwoorden van vragen van het publiek behoort tot de taken, naast het verlenen van medewerking aan publicaties en tentoonstellingen. Tot slot verstrek je informatie betreffende het gebruik van de afbeeldingen door derden met het oog op beeldrechten. Een voorbeeld van een project met vrijwilligers is het toegankelijk maken van de collectie persfoto’s.

Wat vragen wij?

 • Hbo- of wo-werk- en -denkniveau.
 • Opleiding op het gebied van kunstgeschiedenis.
 • Kennis van het beheren van historische collecties.
 • Bekend met collectiebeheersystemen.
 • Competenties: klantgerichtheid, analyseren, presenteren, samenwerken, omgevingsbewustzijn, plannen en organiseren, voortgangscontrole, zelfontwikkeling.

Wat bieden wij?

 • Salarisniveau: schaal 10 (afhankelijk van je ervaring, eventueel aanloopschaal 9), minimaal € 3.167,- en maximaal € 5.009,- bruto per maand op basis van 36 uren per week.
 • De mogelijkheid om je te ontwikkelen.
 • Omvang en soort dienstverband: 32 tot 36 uur, vast.
 • Hybride werken.
 • Een smartphone en een laptop.
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden bestaan onder andere uit opname in het ABP- pensioenfonds, een Individueel Keuzebudget van 17,05 % en flexibele werktijden.
 • En natuurlijk, een enthousiast team en een fijne werkomgeving!

Heb je interesse?
Reageer dan vóór 16 oktober door een sollicitatiebrief met motivatie en cv te sturen naar d.kooij@waterlandsarchief.nl.

Heb je nog vragen over de functie of wil je informeel kennis maken met het Waterlands Archief? Bel dan met Roland Bisscheroux, directeur-archivaris Waterlands Archief tel (0299-411 538) of mail via r.bisscheroux@waterlandsarchief.nl.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de week van 30 oktober.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.