Historici.nl

Gepubliceerd op 26-03-2024

Collectiebeheerder – Collectie Overijssel

Wil jij werken in het hart van het Overijssels erfgoed? Krijg jij er energie van om met een grote diversiteit aan collecties te werken? Ben jij resultaat gericht, een echte spin-in-het web en onderhoudt je makkelijk contacten extern en intern? Dan is deze functie echt iets voor jou!

Wat ga je doen?

Als collectiebeheerder ben je verantwoordelijk voor het beheren en toegankelijk maken van onze zeer gevarieerde historische collecties. In alles wat je doet zorg je ervoor dat de collectie beter bruikbaar en vindbaar wordt voor onze klanten. Je haalt voldoening uit de afwisseling in je werkzaamheden en je stuurt met je collega’s op resultaat.

Ongeveer twee dagen per week doe je dit voor de museale collectie. Deze collectie beheren wij voor de Gemeente Zwolle en bestaat voor een groot deel uit langdurige bruiklenen. De eigenaren voelen zich vaak betrokken bij hun collecties en willen met ons de zichtbaarheid van hun collecties in de provincie vergroten. Namens onze organisatie ben jij voor hun het aanspreekpunt van de museale collectie. Verder voer je registratiewerkzaamheden uit, bruikleenadministratie en zorg je dat de objecten gefotografeerd worden, zodat deze ook online vindbaar kunnen worden gemaakt. Je werkt nauw samen met collega’s van andere teams, waaronder team Behoud en ANNO Stadsmuseum Zwolle.

De rest van de week werk je aan het verhogen van de bruikbaarheid van onze archieven en van andere collecties. Hier variëren jouw werkzaamheden tot het meewerken aan een registratieproject voor archieven, het online zetten van een toegang op een nieuw verworven collectie, het begeleiden van vrijwilligers en stagiaires tot het maken van een projectplan voor een groot bulkdigitaliseringsproject.

 • Je maakt collecties toegankelijk door het toevoegen van essentiële (meta)data en het verzorgen van administratie.
 • Je zorgt dat wet- en regelgeving op de juiste manier is toegepast zodat het voor klanten duidelijk is onder welke voorwaarden ze de collectie kunnen raadplegen en (her)gebruiken.
 • Je begeleidt collega’s en vrijwilligers bij het nader toegankelijk maken van collecties.
 • Je adviseert extern over (digitaal) collectiebeheer en onderhoudt hiervoor contacten met onze grote bruikleengevers en directe samenwerkingspartners.
 • Door goed af te stemmen met collega’s draag je bij aan gestroomlijnde werkprocessen.

Wie ben jij?

 • Je hebt een HBO/HBO+ opleiding afgerond op het gebied van collectie-, archiefbeheer of geschiedenis.
 • Je hebt aantoonbaar ervaring met het registreren van museale objecten.
 • Je hebt aantoonbaar ervaring met collectieregistratiesystemen.
 • Je bent energiek en presenteert jezelf vlot en met enthousiasme als ambassadeur voor jouw werk en jouw organisatie.
 • Je beschikt aantoonbaar over goede digitale vaardigheden, bent resultaatgericht en je bent gedreven om samen met je collega’s verbeteringen aan te brengen ten behoeve van het gebruik van onze collectie.
 • Je hebt aantoonbaar ervaring met het toepassen van wet- en regelgeving op het gebied van openbaarheid, AVG en auteursrechten bij het beschikbaar maken van collecties.
 • Je bent gemotiveerd om op de hoogte te zijn en te blijven van landelijke ontwikkelingen op het gebied van het op innovatieve wijze toegankelijk maken van collecties.
 • Je hebt meer dan 3 jaar relevante werkervaring.

Wat bieden wij?

Een fijne organisatie om voor te werken, en dat zeggen we niet zomaar. Medewerkers waarderen hun tevredenheid over Collectie Overijssel met een 8,3! Waar dat in zit? We zijn collegiaal, flexibel, innovatief, professioneel en hebben aandacht voor elkaar. We zijn een organisatie van 55 medewerkers en 60 vrijwilligers met korte lijnen, een informele werksfeer en leggen de nadruk op samenwerking, continu verbeteren en onze klant optimaal van dienst zijn.

Daarnaast bieden wij:

 • Een dienstverband voor de duur van een jaar, met uitzicht op een vast dienstverband bij de leukste collectieorganisatie van Overijssel.
 • De CAO Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (cao SGO) kent naast een passende beloning ook extra’s zoals een vrij te besteden individueel keuzebudget van ruim 17%, een tegemoetkoming voor zorgverzekering en betaald ouderschapsverlof.
 • De functie is gewaardeerd op schaal 9 (met een maximumsalaris van € 4.752 bij een fulltime dienstverband, 36 uur).
 • Reis je met het openbaar vervoer? Je krijgt een OV-Businesscard (2de klas) waarmee de reiskosten volledig worden vergoed. Daarnaast hebben we een reiskostenvergoeding als je met eigen vervoer reist.
 • Een goede balans tussen werk en privé vinden wij belangrijk. Je krijgt de mogelijkheid om hybride te werken, ondersteund door een laptop en telefoon.
 • Pensioenregeling via het ABP.
 • Mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en bijscholing.

Interesse?

Ben je enthousiast, stuur dan jouw motivatie en CV naar werkenbij@collectieoverijssel.nl. Wil je meer weten? Frieda Bousba (HR adviseur) en Petra Links (Manager Collectie) vertellen je graag meer over de vacature en over hoe leuk het is om te werken bij Collectie Overijssel. Beiden bereikbaar via 085 – 488 50 00.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.