Historici.nl

Gepubliceerd op 30-11-2022

Datasteward/Informatiespecialist – NIOD – Amsterdam

Functieomschrijving

Wat houdt de functie in?

Onze nieuwe datasteward/informatiespecialist draagt actief bij aan het vormgeven van een hoogwaardige datamanagement-cultuur binnen het NIOD. Je bent mede verantwoordelijk voor het datamanagement in de verschillende onderzoeksprojecten en -programma’s, en het optimaliseren van de (digitale) informatiehuishouding bij het NIOD.

Bij het NIOD is een professionalisering gaande op het gebied van de (digitale) informatiehuishouding en integreren we onderzoeksdata in onze collectie op basis van de FAIR principes en Open Science. Daarom zijn we op zoek naar iemand die niet alleen de organisatie adviseert en ondersteunt bij de implementatie hiervan maar ook praktische werkzaamheden uitvoert.

Wat ga je doen?

In de dagelijkse praktijk ben je bezig met bedrijfsprocessen en werkinstructies om het datamanagement (verder) vorm te geven. Je adviseert en ondersteunt collega’s en monitort de kwaliteit in het dynamische archief-en documentbeheer van het NIOD. Een groot deel van je tijd word je ingezet voor het datamanagement van het onderzoeksprogramma over 20 jaar Nederlandse inzet in Afghanistan.

Je voert onder andere de volgende werkzaamheden uit, waarbij je nauw samenwerkt met het secretariaat, project- en programmamanagement en een andere datasteward:

  • Je beheert het dynamische werkarchief van het NIOD en verzorgt en bewaakt de ontsluiting van (interne) documenten en dossiers;
  • Je ondersteunt onderzoekers voorafgaand aan een onderzoeksproject bij het opstellen van een datamanagementplan (DMP);
  • Je houdt tijdens een onderzoeksproject (toe)zicht op de naleving van het DMP door onderzoekers waar nodig te begeleiden bij het creëren, verzamelen en het opslaan van onderzoeksdata, bestanden, gegevens en correspondentie (emails);
  • Je adviseert en disciplineert collega’s in het correcte gebruik van archief- en informatiesystemen.

Functie-eisen

Wat breng je mee?

  • Je hebt een relevante opleiding op minimaal HBO-niveau;
  • Je hebt kennis van relevante wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld de Archiefwet, de Woo en de AVG;
  • Je hebt plezier in het gestructureerd werken met data en informatie en je denkt graag mee hoe we processen en systemen kunnen verbeteren;
  • Je bezit een goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands en in het Engels;
  • Affiniteit met wetenschappelijk onderzoek is een pré;
  • Als je daarnaast ook nog beschikt over een coöperatieve, zorgvuldige, probleemoplossende en vasthoudende instelling weten we zeker dat onze informatiehuishouding bij jou in goede handen is.

Arbeidsvoorwaarden

Dienstverband voor bepaalde tijd: 1 jaar.

Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 3.098,- en maximaal € 4.257,- bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal 9) cao Nederlandse Universiteiten/KNAW). Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP. De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden. Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Werkgever

NIOD

Over het NIOD
Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies werd op 8 mei 1945 opgericht om met onafhankelijk onderzoek de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië in kaart te brengen. De laatste decennia is deze expertise uitgebreid tot onderzoek naar van massaal geweld en genociden in Europa en elders in de wereld. Het NIOD is een wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijk sterk maatschappelijk georiënteerd instituut.

Naast wetenschappelijk onderzoek stelt het NIOD zijn collecties open voor zowel professionals als particulieren. Het NIOD is gevestigd in een monumentaal pand van het Rijksvastgoedbedrijf in het centrum van Amsterdam. Het beheert in huis 3 kilometer archief, een bibliotheek met 75.000 titels en een grote fotocollectie. Het NIOD telt ca. 75 medewerkers. Het is één van de 15 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Additionele informatie

Diversiteit & Inclusie
De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteren

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.