Historici.nl

125 jaar Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond (ANDB) We vieren een schitterende erfenis… met storytellers, debatten én lichtkunst!

30 nov - 29 dec 2019
Amsterdam

29 november – 29 december 2019

IISG i.s.m. De Burcht, Henri Polaklaan 9, 1018 CP, Amsterdam

Het IISG organiseert een aantal feestelijke activiteiten om te vieren dat de ANDB 125 jaar geleden is opgericht. Vier het mee!

Lees het publieksboek in een luie stoel

Op 4 oktober is  Een schitterende erfenis. 125 jaar nalatenschap van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond onder redactie van Karin Hofmeester gepresenteerd. Dit boek vertelt het hele verhaal van deze invloedrijke bond en is rijk geïllustreerd. Bestel het boek hier.

Beleef de geschiedenis van de bond in een storytelling tour in De Burcht

  • Data: vanaf 30 november tot en met 29 december 2019. Elke donderdag en zaterdag elk heel uur vanaf 16 uur, 20 uur laatste tour. Zondagmiddag vanaf 12 uur, 16 uur laatste tour.  Lengte één uur.
  • Locatie: De Burcht Henri Polaklaan 9, Amsterdam

In de Burcht, het oude vakbondsgebouw van de ANDB, vertellen story tellers de levensverhalen van vijf inspirerende leden en bestuurders van de bond: Salomon Kleerekoper, Jan van Zutphen, Betje Lazarus, Louis Gans en Henri Polak. Ze geven een inkijkje in hun idealen en dadendrang en laten zien hoe groot de betekenis van de ANDB was. De Burcht, het door Berlage ontworpen monumentale pand is normaal gesproken niet open voor publiek en kan nu van binnen bewonderd worden.

Schrijf je  hier in voor een storytelling tour.

Bekijk het lichtkunstwerk op de gevel van De Burcht

  • Data: Van 29 november tot 29 december dagelijks te bewonderen van 17 tot 22 uur.
  • Locatie: De Burcht Henri Polaklaan 9, Amsterdam

Kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes hebben op basis van het archief van de ANDB een prachtige lichtprojectie gemaakt waarmee zij de geschiedenis van de bond zichtbaar en voelbaar maken.
Bezoek de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad in het Joods Historisch Museum

  • Van 27 september 2019 tot 1 maart 2020 is in het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad te zien, een tentoonstelling die in nauwe samenwerking met het IISG is gemaakt en veel stukken uit de ANDB collectie toont.

En verder:

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.