Historici.nl

Een Avond met Nicolaas Jouwe

10 sep 2018
Van 20:30 - 22:00uur
Paradiso, Amsterdam

Begin jaren ’60 leek Nicolaas Jouwe de eerste premier van een onafhankelijk West-Papoea te worden. Het liep anders. ‘Een avond met Nicolaas Jouwe’ op maandag 10 september in Paradiso Amsterdam is een programma over het Nederlandse koloniale verleden, de vorig jaar overleden oud-Papoealeider Nicolaas Jouwe en de toekomst van West-Papoea. Met onder meer Susan Legêne, John Jansen van Galen, Babette Niemel en Nancy Jouwe.

Begin jaren ’60 leek hij niet alleen de eerste premier van een onafhankelijk West-Papoea te worden, ook ontwierp hij de vlag, die de naam ‘Morgenster’ kreeg. Het liep helemaal anders. Na een paar jaar politiek geschuif, gevolgd door een – zeer omstreden – referendum werd West-Papoea onderdeel van buurland Indonesië. Leiders als Nicolaas Jouwe en Marcus Kaisiepo waren al naar Nederland uitgeweken, net als ongeveer 2.000 van hun landgenoten.

Vijftig jaar later leggen veel Papoea’s zich nog altijd niet bij de situatie neer. Zij streven naar erkenning van de eigen cultuur en recht op zelfbeschikking. Nicolaas Jouwe bracht ruim veertig jaar in ballingschap in Nederland door en gaf pas kort voor zijn dood toe aan het verlangen om zijn moederland weer te zien. Maar wat voor land is West-Papoea eigenlijk? Waarom maakt het bij allen die er langer tijd waren nog altijd zoveel emoties en verhalen los? En wat voor man was Nicolaas Jouwe?

Op maandagavond 10 september wordt in de bovenzaal van Paradiso Amsterdam ‘Een Avond met Nicolaas Jouwe’ gepresenteerd. Voor de pauze bespreekt hoogleraar Susan Legêne het Nederlandse koloniale verleden van West Papoea. Journalist John Jansen van Galen en filmmaakster Babette Niemel vertellen over Nicolaas Jouwe. Nico Jouwe gaat in gesprek met diverse leden uit de Papua gemeenschap. De presentatie is in handen van Nancy Jouwe.

Na de pauze zorgen Robinson Jouwe en zijn begeleiders voor muziek. De avond wordt afgesloten door een DJ, met muziek van o.a. Mambesa en Arnold Ap.

Entree 10,- euro.

Meer informatie en tickets: http://paradi.so/NicolaasJouwe

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.