Historici.nl

Expo ‘Wij zijn nooit de Turken geweest’

8 mei - 27 okt 2023
Gent

Naar aanleiding van de 40e verjaardag van DHKD, een van de eerste ‘zelforganisaties’ in Vlaanderen, brengen ze zelf, in samenwerking met STAM en Amsab-ISG, hun verhaal in de tentoonstelling ‘Wij zijn nooit de Turken geweest. DHKD: 40 jaar op de barricade voor minderheden’.

De Democratische Volks- en Cultuurvereniging (DHKD) werd officieel opgericht in 1981 door een groep progressieve Turkse Gentenaars en een aantal Vlamingen. Als een van de eerste ‘zelforganisaties’ in Vlaanderen stond ze mee aan de wieg van het debat rond migrantenstemrecht, de strijd tegen onderwijsdiscriminatie, racisme en genderongelijkheid. DHKD was een bastion en een volksschool, een cultureel centrum, een onthaalbureau, een integratiedienst, maar bovenal een familie, een tweede thuis van minderheden voor minderheden.

In 2021 vierde DHKD haar 40-jarige bestaan. Er werd een intergenerationeel erfgoedtraject opgestart om de geschiedenis van de vereniging te bewaren, te onderzoeken en naar buiten te brengen. Jongeren van DHKD namen het voortouw om archieven te verzamelen, interviews af te nemen en een verhaal te vormen. Dit traject landt in 2023 met een expo in Amsab-ISG onder de titel ‘‘Wij zijn nooit de Turken geweest’ DHKD: 40 jaar op de barricade voor minderheden’.

De expo is een samenwerking van DHKD, Amsab-ISG, STAM (De vierkante kilometer) en Erfgoedcel Gent.

Praktische informatie:

8 mei 2023 – 27 oktober 2023

Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent
Open van maandag t.e.m. vrijdag van 9 u. tot 17 u.
Gratis toegang

Interesse in een groepsbezoek in het weekend? Of werk je in het onderwijs? Zin om met je klas een bezoek te brengen? Contacteer ons via lori.verhoeven@amsab.be indien je hiervoor een gids (Nederlands of Turks) wenst.

Klik hier voor meer informatie.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.