Historici.nl

Geluk in een boekje

12 okt 2017
Van 19:30 - 0:00uur
Atria, Amsterdam

Hoe deelden adellijke meisjes in de Gouden Eeuw hun verlangens, gevoelens en zorgen met elkaar? Jonge vrouwen van stand onderhielden hun vriendennetwerk onder andere met zogenaamde ‘alba amicorum’: vriendenboekjes die ze soms hun hele leven met zich meedroegen. Wat betekende vriendschap voor deze vrouwen? Kunnen de vriendenboekjes van toen worden vergeleken met de sociale media van nu?

Vriendschap is misschien wel een van de belangrijkste pijlers van geluk. Over ‘klassieke’ mannenvriendschap weten we veel, maar over vrouwenvriendschappen van vroeger is minder bekend. Sophie Reinders schreef een proefschrift over de ‘alba amicorum’ van jonge adellijke dames. Vanavond geeft ze een lezing over de vroegmoderne vriendenboekjes, die een bijzondere en soms verrassende inkijk bieden in het leven van adellijke vrouwen uit de 16e en 17e eeuw. Na afloop gaat ze in gesprek met het publiek.

Met een inleiding van Annette Mevis (archivaris Atria) over bijzondere vriendenboekjes en alba in de collectie van Atria.

Moderator: Jade Gülay Fitoz (Atria)

Lees hier meer.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.