Historici.nl

Korte collegereeks: Kapers en Piraten. Opkomst, bloei en neergang kaapvaart en piraterij in Europa

14 mar 2017
Van 8:30 - 19:30uur

Stel, u was een koopman uit Amsterdam en u liet in 1605 een schip naar Italië varen. Waar zaten de piraten en de kapers? In het Kanaal kwam u Engelse piraten tegen, iets verderop Duinkerkse kapers. Voer u verder, langs Noord-Spanje, dan moest u oppassen voor Spaanse kapers. Wist u die allemaal te vermijden, dan kwam u waarschijnlijk op de Middellandse Zee Barbarijese kapers tegen.

Met de bloei van de koopvaart in de zeventiende eeuw, bloeide ook de kaapvaart en piraterij. Dat kapers en piraten niet uitsluitend te vinden zijn in spannende geschiedenisboeken of films hoort u tijdens de collegereeks door historicus Liesbeth Sparks. In drie hoorcolleges neemt de docent u mee naar het Europa van de zestiende en zeventiende eeuw en vertelt over de opkomst van kaapvaart en piraterij vanaf de zestiende eeuw, de bloei in de zeventiende eeuw, over kapers & kaperbrieven en wat is het verschil is tussen een kaper en een piraat.

Wat waren dat voor mensen, die kapers? En hoe zat het eigenlijk met Nederlandse kapers en piraten? De Nederlanders deden hard mee aan de Europese kaapvaart. Vooral de Vlissingers werden door Spanje en Portugal gevreesd. De bekendste Nederlandse kaper was waarschijnlijk Piet Heyn, die in 1628 de Spaanse zilvervloot veroverde.

Naast vele voorbeelden uit de zestiende en zeventiende eeuw, legt de docent ook een link naar het heden: piraterij is niet slechts uit de geschiedenisboeken. Vanaf 2008 explodeerde het aantal incidenten met piraten op internationale wateren. Zo werd eind 2016 een aantal gijzelaars vrijgelaten die vier jaar lang waren vastgehouden door Somalische piraten. Wat waren de voornaamste slachtoffers in de zeventiende eeuw? Wat gebeurde er toen met mensen die gevangen werden genomen? Welke maatregelen werden er ondernomen door de Republiek en individuele koopmannen? Op deze vragen, en nog veel meer, weet u straks het antwoord na het volgen van de collegereeks.

3 hoorcolleges (14, 21 & 28 maart; ochtend: Scheepvaartsmuseum Amsterdam, avond: Natuurhistorisch Museum Rotterdam)

Prijs: € 89,00 (Excl. entree tot museum. Museumkaart geldig)

Meer informatie en aanmelding: vrijeacademie.nl

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.