Historici.nl

Lezing – Het KZ-syndroom en de LSD-behandeling door Jan Bastiaans

26 okt 2023
Van 19:00 - 21:00uur
Nijmegen

Op donderdag 26 oktober aanstaande geeft onze voorzitter, medisch-historicus dr. Leo van Bergen een lezing voor de Medisch-historische Club Daniel de Moulin van 19.00-21.00, getiteld:

“Het KZ-syndroom en de LSD-behandeling door Jan Bastiaans”

In de jaren zestig werd duidelijk dat concentratiekampoverlevenden psychische klachten ontwikkelden: het concentratiekamp- of KZ-syndroom. De behandelmethode hield onder meer het omstreden gebruik van psychedelica in, waarvan LSD het bekendst en beruchtst was. De befaamdste protagonist ervan, de Leidse hoogleraar Jan Bastiaans, groeide uit tot een media-persoonlijkheid. Aanvankelijk was de diagnose gereserveerd voor overlevenden van de Duitse kampen. Daar kwamen in de loop der jaren verzetsmensen, militairen met verwerkingsproblemen, slachtoffers van gijzelingen, overlevenden van de Japanse kampen en tweede generatiekinderen, ook van NSB’ers, bij. Een eerste schatting van een paar duizend patiënten groeide hierdoor tot 200.000 uit. De documentaire Begrijpt u nu waarom ik huil… (1969), de discussie over de Drie van Breda, de opening van Centrum ’45 (1972), de Molukse gijzelingen (1975/1977) en de tv-serie Holocaust (1979) leidden tot uitvoerige berichtgeving wat eveneens aan de uitdijing bijdroeg. Slachtoffer of dader, kampoverlevende of getuige van een auto-ongeluk: het deed er niet meer toe. De term KZ-syndroom verdween. De alles overkoepelende, en daarmee belangrijke verschillen wegpoetsende, posttraumatische stressstoornis (PTSS) werd geboren.

Aanmelden via kleiohistoria@markbeumer.eu

Kosten €5 contant bij Mark Beumer vooraf te voldoen. Pinnen is niet mogelijk.

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.