Historici.nl

Lezing Jona Lendering: Wat Plinius niet zag. Een Romeinse officier beschrijft de terpen (nogal incompleet)

30 mar 2023
Van 19:30 - 21:30uur
Leeuwarden

Datum en tijd

do. 30 mrt. 2023 19:30 – 21:30 CEST

Locatie

Tresoar Boterhoek 1 8911 DH Leeuwarden

Een van de beroemdste teksten over Fryslân in de Romeinse tijd is een beschrijving van de terpen door Plinius de Oudere, die hier inderdaad is geweest. Alles wat hij over de terpenbewoners vertelt, is correct. Toch verraadt de tekst ook veel over het Romeinse wereldbeeld en over preoccupaties met de barbaren die aan de randen van de aarde zouden wonen. Om dat te herkennen, is het aardig ook eens te kijken naar wat Plinius niet vermeldt.

Historicus Jona Lendering schreef diverse boeken over de Lage Landen in de Romeinse tijd en blogt dagelijks op MainzerBeobachter.com.

Deze lezing bij Tresoar start om 19.30 uur en wordt gehouden in het kader van de Week van de Klassieken. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor de Klassieke Oudheid.

De toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden.

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.