Historici.nl

Lezingenreeks NIOD & Verzetsmuseum – Promovendi op het podium

18 jan - 18 apr 2024
Amsterdam

Verrassende, nieuwe inzichten tijdens Promovendi op het podium in het Verzetsmuseum

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Verzetsmuseum Amsterdam presenteren Promovendi op het podium, een lezingenreeks die recent onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog belicht. Deze serie biedt verrassende historische inzichten van de nieuwste lichting historici verbonden aan het NIOD.

Met onderwerpen als de restitutie van roofkunst, de zuivering van Amsterdamse gemeenteambtenaren na de oorlog, de invloed van antisemitisme op het Duitse lesprogramma, en de staatkundige idealen van Nederlandse nationaalsocialistische intellectuelen, belooft de lezingenreeks boeiende verhalen voor iedereen: van student tot geschiedenisliefhebber.

Directeur van het Verzetsmuseum, Liesbeth van der Horst: “Het Verzetsmuseum en het NIOD bundelden eerder hun krachten voor de lezingenreeks Helden en schurken. Die was zeer succesvol. In de opvolger staat het onderzoek van promovendi – vaak jonge mensen – centraal. We hopen ook op jongere bezoekers.”

De lezingen vinden plaats op iedere derde donderdag van de maand van januari tot en met april en starten om 15.30 uur. Reguliere toegang tot elke lezing is €15, met een passe-partout voor €45. Voor studenten, Vrienden van het Verzetsmuseum, Museumkaart- en Stadspashouders is de toegang €10 per lezing, met een passe-partout voor €30. Tarieven zijn inclusief museumbezoek en afsluitende borrel. Tickets kunnen worden besteld op www.verzetsmuseum.org

Lezingen in de reeks 

Donderdag 18 januari 2024

Floris Kunert: de hernieuwde aandacht voor de restitutie van ‘roofkunst’

Floris Kunert zal dieper ingaan op de geschiedenis van vervolging en de roof van cultuurgoederen tijdens het naziregime. Zijn expertise omvat hedendaagse vraagstukken rond restitutie en rechtsherstel.

Donderdag 15 februari 2024

Anne van Mourik: ‘het spook van de honger’: Hoe antisemitisme de Duitse klas inkwam (1933-45)

Anne van Mourik neemt het publiek mee naar nazi-Duitsland en onthult hoe schaarste, honger en antisemitisme verstrengeld raakten in het lesprogramma, waarbij Joden werden afgeschilderd als ‘nutteloze eters’.

Donderdag 21 maart 2024

Jeroen Kemperman: op zoek naar de ‘juiste houding’: Amsterdamse gemeenteambtenaren tijdens de bezetting

Na de bevrijding stonden veel Amsterdamse gemeenteambtenaren voor een zuiveringscommissie, met focus op leidinggevenden van gemeentelijke diensten. Jeroen Kemperman belicht de aard van de aanklachten en de afwegingen tussen positieve handelingen en kritiek op hun ambtelijke houding.

Donderdag 18 april 2024 

Afke Berger: een Führerstaat aan de Noordzee: Nederlandse nationaalsocialistische intellectuelen en hun staatkundige idealen

Afke Berger onthult de wereld van Nederlandse nationaalsocialistische intellectuelen tijdens de bezetting en hun staatkundige idealen. Ze gaat dieper in op de impact van hun steun op de ontwikkeling van deze ideologie in Nederland.

Meer informatie over de lezingenreeks is te vinden op www.verzetsmuseum.org.

Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.