Historici.nl

Gesprek – RARA in het archief: Revolutionaire Anti-Racistische Actie verbeeld en bewaard

19 okt 2023
Van 16:00 - 18:00uur
Amsterdam

RARA (Revolutionaire Anti-Racistische Actie) bestreed in de jaren 1980 en 1990 racisme, onderdrukking en uitbuiting, onder meer door aanslagen op bedrijven zoals Shell en Makro die profiteerden van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

In samenwerking met de betrokken activisten heeft kunstenaar Pieter Paul Pothoven de afgelopen jaren hun geschiedenis gedocumenteerd en op verscheidene manieren in beeld gebracht. Alle audio-opnames, documenten en foto’s die hij verzamelde worden ondergebracht bij het IISG.

Ter begeleiding van de overdracht van dit archief, maakt Pothoven een installatie over een kraakpand op Overtoom 274 in Amsterdam. Hier bereidde RARA meerdere acties voor en vond in 1988 een huiszoeking plaats die een sleutelrol speelde in de rechtszaak tegen René Roemersma, de enige RARA-verdachte die terechtstond.

Op 19 oktober wordt naast de onthulling van het werk Overtoom 274 een gesprek georganiseerd rond kunst, activisme en archief. Katía Truijen spreekt met Pieter Paul Pothoven en onderzoeker Sophie van den Elzen. De specifieke geschiedenis van RARA en de huiszoeking van het Amsterdamse kraakpand wordt in een bredere context van het herinneren en bewaren van activistische geschiedenissen geplaatst, en de rol die kunst daarin speelt.

Pieter Paul Pothoven is kunstenaar, schrijver en onderzoeker. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan Parsons School of Design at The New School in New York. Hij was onder meer artist-in-residence in Instituto Sacatar, Itaparica (BR), Fine Arts Work Center, Provincetown, MA (US) en de Jan van Eyck Academie, Maastricht (NL). Werk van Pothoven was onder meer te zien in The Kitchen (New York), Stedelijk Museum (Amsterdam) en Nest (Den Haag). Voor Refresh #2 maakt hij naast de installatie op het IISG ook een filminstallatie voor het Amsterdam Museum, eveneens over RARA.

Sophie van den Elzen is postdoctoraal onderzoeker in het ERC-project Remembering Activism: The Cultural Memory of Protest in Europe. Haar onderzoeksproject ontwikkelt het idee van een “protestlexicon” van sociale bewegingen, en onderzoekt hoe het geheugen van activisten wordt gevormd en overgedragen via taal. In 2020 voltooide zij haar proefschrift over de culturele herinnering aan slavernij en abolitionisme in de negentiende-eeuwse transnationale beweging voor vrouwenrechten.

Katía Truijen is mediaonderzoeker en cureert, organiseert, doceert en maakt muziek. In haar werk houdt ze zich bezig met het samenbrengen van mensen rond praktijken van luisteren, archiveren en alternatieve stedelijke toekomsten. Ze is onderdeel van Loom en //\ hoekhuis, context curator bij Rewire festival, en tutor bij de Studio for Immediate Spaces aan het Sandberg Instituut. Katía is co-redacteur van o.a. Architecture of Appropriation: On Squatting as Spatial Practice (2019) en For the Record: On the Politics of Music Video Culture (2021).

Praktisch
Adres: Cruquiusweg 31, Amsterdam
Datum: 19 oktober 2023
Tijd: 16:00-18:00
Tickets: Vrije toegang. Vanwege borrel wel graag aanmelden via secretar@iisg.nl

Foto: RARA-verdachte in rechtbank, Amsterdam, 1988. Fotograaf Bert Verhoeff

Klik hier voor meer informatie.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.