Historici.nl

Sobiborlezing 2018 Selma Leydesdorff over leider opstand Sobibor

25 okt - 12 jul 2024
Van 15:30 - 18:18uur
Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam

Voor de dertiende keer herdenkt de Stichting Sobibor, in samenwerking met Verzetsmuseum Amsterdam, de opstand in vernietigingskamp Sobibor. Hoofdspreker op 25 oktober is Selma Leydesdorff. Zij deed diepgaand onderzoek naar de leider van de opstand Sasha Pechersky. Na haar lezing wordt zij geïnterviewd door Jetje Manheim.

De opstand in Sobibor vond 75 jaar geleden plaats. Het was een goed voorbereide actie, waarbij twaalf bewakers werden gedood en 180 van de 500 joden ontsnapten. Het was de enige succesvolle opstand van gevangenen in een vernietigingskamp. Leider van de opstand was Sasha Pechersky, een Joodse soldaat uit Rusland. Hij kreeg na de oorlog in de Sovjet-Unie nooit de erkenning die hij verdiende.

Selma Leydesdorff is historica en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zij schreef recent het boek Sasha Pechersky. De Russische soldaat die de opstand van Sobibor leidde.

Jetje Manheim is oud-voorzitter van de Stichting Sobibor.

Stichting Sobibor
Stichting Sobibor is in 1999 opgericht door Jules Schelvis. De stichting zet zich in om de herinnering aan de slachtoffers van dit voormalige vernietigingskamp levend te houden. De doelstelling luidt: herinneren door informatie en educatie.

Kaartverkoopinformatie Sobiborlezing 2018

Toegang: €12,50 / €7,50 (Vrienden van het Verzetsmuseum)

Kaartverkoop: www.verzetsmuseum.org

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.