Historici.nl

Symposium ‘Excavating Sobibor’ – NIOD

14 mar 2024
Van 9:30 - 18:00uur
Amsterdam
Op 14 maart 2024 vindt in het Trippenhuis in Amsterdam het NIOD symposium ‘Excavating Sobibor. Holocaust Archaeology between Heritage, History and Memory’ plaats. Het archeologisch onderzoek op het terrein van het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor, dat in 2000 begon en doorliep tot 2020, is de meest uitgebreide archeologische opgraving die ooit op een Holocaustlocatie is gehouden.

Voor deze conferentie brengt het NIOD een internationale groep van interdisciplinaire wetenschappers bijeen om archeologisch onderzoek naar Sobibor en de bredere context vanuit meerdere perspectieven te belichten.

Kamp Sobibor functioneerde van mei 1942 tot oktober 1943. Ongeveer 180.000 mensen, voornamelijk Joden, werden er vermoord. De meerderheid bestond uit Poolse Joden, maar ook meer dan 34.000 Joden uit Nederland werden gedeporteerd. Na de opstand van 14 oktober 1943 besloot de SS het kamp te vernietigen en alle sporen uit te wissen.

Het symposium bespreekt de resultaten van archeologisch onderzoek in Sobibor. In een breder perspectief biedt het symposium een terugblik en een toekomstgericht onderzoek naar de rol en betekenis van archeologisch onderzoek op Holocaustlocaties en andere locaties van massaal geweld, waarbij vernieuwende inzichten worden verkend die verbonden zijn aan deze herdenkingsplaatsen.

Het symposium markeert de afronding van het NIOD-project ‘Sobibor – Archeologie van de vernietiging‘.

Tijd, locatie & tickets

  • 14 maart 2024 09:30 – 14 maart 2024 18:15
  • Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Meer informatie:

Programma symposium: https://www.niod.nl/nl/activiteiten/symposium-excavating-sobibor

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.