Historici.nl

The Battle of the Somme – Lezingenmiddag en Cinema Concert

30 apr 2017
Van 9:00 - 14:00uur

Op zondag 30 april organiseren Eye Filmmuseum en EersteWereldoorlog.nu een lezingenmiddag over de Eerste Wereldoorlog in films. Vanaf 13.00 uur spreken specialisten over hoe de jaren 1914 – 1918 met de filmcamera zijn vastgelegd, de invloed hiervan op volgende generaties filmmakers, de beelden van de verschillende fronten die Nederlanders destijds in de bioscoop zagen en de reacties hierop. Tijdens de lezingenmiddag zijn nooit eerder vertoonde fragmenten uit Nederlandse bioscoopjournaals te zien.

Om 16.00 uur wordt de middag afgesloten met een vertoning van de film ‘The Battle of the Somme’ met live muzikale begeleiding door het projectorkest Somme 100 noord. Het orkest brengt de muziek van de Britse componiste Laura Rossi ten gehore. In 2006 werd ‘The Battle of de Somme’ door het Imperial War Museum gerestaureerd en componeerde Rossi nieuwe filmmuziek.

In het kader van de 100-jarige herdenking van de slag aan de Somme zijn het Imperial War Museum en de uitgever van de filmmuziek een ‘Battle of the Somme Centenary Tour’ gestart: 100 filmvertoningen in Europa met live muziek.

Deze bijeenkomst is in het Nederlands

PROGRAMMA
13:00 
Welkom

13:05 Elif Rongen –The First World War beyond the Western Front

13.40 Frank van Vree –World War I: the craddle of battle field movies

14:15 Klaas de Zwaan – Propaganda films in neutral Netherlands

14:50 Vertoning van de compilatie van de documentaire van ‘Plots hel het werd’ door Leo van Maaren

15:10 Koffie- & theepauze

16:00 Start Cinema concert met muziek van Laura Rossi, gespeeld door een groot orkest, met een inleiding door dr. Tessa Lobbes en Laura Rossi

  • Kaarten voor de lezingenmiddag en het Cinema Concert kosten € 25,-. Voor alleen het Cinema Concert betaalt u € 15,50.
  • Reserveren: stuur een e-mail naar info@eerstewereldoorlog.nu. Geef in het bericht s.v.p. aan of u kaarten reserveert voor het volledige programma of alleen het Cinema Concert.

Meer info: www.eerstewereldoorlog.nu

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.