Historici.nl

What’s New?! Spring Lecture Series 2021 – Christiaan Snouck Hurgronje: De perfecte geleerde

1 apr 2021
Van 17:15 - 18:14uur
Online

What’s New?! is a lecture series organised by LUCIS and the department of Middle Eastern Studies. The lectures focus on current research on Islam and the Middle East. In this lectures series experts in the field of Islam and/or the Middle East share their fresh insights on topics ranging from ancient Al-Andalus to rivalling central banks.

Christiaan Snouck Hurgronje: De perfecte geleerde – door Wim van den Doel

‘Een der grootsten is ons ontnomen’, kopte De Telegraaf toen Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) was overleden. Snouck had een avontuurlijk en rijk leven geleid. Als jonge geleerde leefde hij als moslim in Mekka en hij studeerde er in de Grote Moskee. Vervolgens werd hij adviseur van het koloniale bestuur in Nederlands-Indië, waarvoor hij het Nederlandse beleid ten aanzien van de islam ontwierp. Samen met generaal Van Heutsz zorgde hij voor de verovering van Atjeh. Eenmaal terug in Nederland werd hij hoogleraar in Leiden en een pleitbezorger voor de beëindiging van de Nederlandse overheersing van Indië. Hij werd gezien als een van de grootste wetenschappers uit zijn tijd.

Wie was deze man die in Indië tweemaal met een Soendanese vrouw trouwde en er vijf kinderen kreeg, om vervolgens in Nederland nog eens te trouwen? En wat waren zijn opvattingen over de islam en de manier waarop een in godsdienstig opzicht neutrale regering met de islam moest omgaan? De voor sommigen raadselachtige Snouck wordt minder een mysterie wanneer hij in zijn veranderende tijd wordt geplaatst.

Over Wim van den Doel 

Wim van den Doel is als hoogleraar geschiedenis verbonden aan de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft meerdere boeken over de Nederlandse koloniale geschiedenis op zijn naam staan, waaronder Zo ver de wereld strekt. De geschiedenis van Nederland overzee vanaf 1800 (Prometheus 2011).

Aanmelden

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.