Historici.nl

Gepubliceerd op 04-12-2023

Fellowship Programma – Rijksmuseum

Met het Rijksmuseum Fellowship Programma bieden we succesvolle kandidaten een bijzondere kans om een deel van hun onderzoek in ons museum uit te voeren. Daarmee willen we hoogwaardig academisch onderzoek ondersteunen, de banden tussen het Rijksmuseum en universiteiten versterken, en bijdragen aan uitwisseling van kennis.

Onze fellows krijgen toegang tot onze collecties, bibliotheek, laboratoria, en de expertise van onze wetenschappelijke staf. Daarnaast is er gelegenheid om deel te nemen aan workshops en excursies.

Heb jij een hoogwaardig onderzoeksvoorstel dat nieuwe perspectieven kan bieden op onze collectie, de geschiedenis of de activiteiten van het Rijksmuseum? Dan horen we graag van je.

Welke onderzoeksgebieden?
In het academisch jaar 2024-2025 worden maximaal zes fellowships aangeboden, verdeeld over vier verschillende onderzoeksgebieden. Bekijk de Engelstalige details van elk fellowship:

Wat bieden wij?

 • Financiële steun, tijd en ruimte voor hoogwaardig, object-gericht onderzoek.
 • Werken met een internationale kunstcollectie van wereldformaat en in de grootste kunsthistorische bibliotheek van Nederland.
 • Intensieve kennismaking met de werkprocessen in de museale organisatie.
 • Een diepgaande presentatietraining door experts, waarbij de fellows leren spreken voor een breed publiek.
 • Een reisbeurs ten behoeve van onderzoek (niet voor alle fellowships).
 • De mogelijkheid voor een verblijf in het historische Haga-huis, op loopafstand van het Rijksmuseum (maximaal drie fellows).
 • Een internationaal netwerk van Rijksmuseum-fellowship alumni die op zowel wetenschappelijk als persoonlijk vlak met elkaar verbonden zijn.

Hoe kun je je aanmelden?
Ben je enthousiast geworden? Maak er direct werk van! Solliciteren doe je als volgt: Klik onder het kopje ‘Welke onderzoeksgebieden?’ op de fellowship van jouw keuze. Op deze pagina vind je alle informatie en hoe je kunt solliciteren.

Wat we van je nodig hebben (in het Engels)

 • Een motivatiebrief van 250-300 woorden.
 • Een onderzoeksvoorstel van maximaal 1000 worden, waarin je ingaat op jouw onderzoeksgebied en de relatie met de collecties en activiteiten van het Rijksmuseum.
 • Je cv met opleiding, werkervaring, onderscheidingen, prijzen en publicaties.
 • Een voorlopige planning van de werkzaamheden tijdens de fellowship.
 • Een schrijfvoorbeeld van 2-5 pagina’s, zoals een stuk uit een publicatie, recent essay, of een (concept) hoofdstuk van je proefschrift.

De sluitingsdatum is 8 januari 2024 om 18.00 uur. De selectie vindt plaats in februari 2024.

De jury is samengesteld uit eminente wetenschappers en leden van de wetenschappelijke staf van het Rijksmuseum.
Check de veelgestelde vragen over de selectieprocedure

Waar te verblijven – in stijl
Een drietal van de kandidaten krijgt de kans om in het Haga Huis te verblijven. Dit huis in Amsterdamse School-stijl, dat op zichzelf al een kunsthistorisch monument is, ligt op loopafstand van het Rijksmuseum. Fellows hebben toegang tot deze karakteristieke residentie dankzij het Andla Fonds, als onderdeel van zijn missie om kunst en wetenschap te ondersteunen en bij te dragen.

Een internationaal netwerk van alumni
We moedigen fellows aan om een cohort te vormen tijdens hun fellowship met ons. Hierdoor is in de loop der jaren een internationale gemeenschap en netwerk ontstaan die Fellows op zowel wetenschappelijk als persoonlijk vlak met elkaar verbindt. In veel gevallen zijn alumni doorgestroomd naar carrières binnen de academische en museale wereld.

Fellowship begunstigers
Het Rijksmuseum Fellowshipprogramma wordt mogelijk gemaakt door:

De Mellon Foundation
Migelien Gerritzen Fund/Rijksmuseum Fonds
Dr. Anton C.R. Dreesmann Fund/Rijksmuseum Fonds
Johan Huizinga Fund/Rijksmuseum Fonds
Annenberg Foundation/Rijksmuseum Fonds

Rijksmuseum Fellowships
Door Redactie Historici.nl
The Rijksmuseum Fellowship Programme
Door Redactie Historici.nl
The Rijksmuseum Fellowship Programme
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.