Historici.nl

Gepubliceerd op 02-05-2016

Huntington zag in 2004 al de maatschappelijke problemen van vandaag

Volgens cultuurhistoricus Steije Hofhuis, Universiteit Utrecht, had politicoloog Samuel Huntington in 2004 een vooruitziende blik wat betreft maatschappelijke problemen die tegenwoordig een grote rol spelen in de Verenigde Staten. Dit schreef hij zowel in de Volkskrant als de Vlaamse krant De Morgen.

Hofhuis ziet de voorspelling vooral uitkomen in de Republikeinse campagne voor de presidentiële kandidatuur, waar Donald Trump zich flink laat horen over de migratiestroom uit Mexico. De komst van de Mexicanen zou voor grote onvrede onder de blanke onder- en middenklasse zorgen. Door het wegvallen van een gemeenschappelijke cultuur zullen er volgens Huntington grote scheuren in het huidige politieke systeem ontstaan. De hedendaagse migrantenstroom zou niet te vergelijken zijn met die van Europeanen en Chinezen in de vorige eeuwen, omdat er destijds steeds periodes waren om aan integratie te werken.

Lees hier meer over de gepubliceerde stukken

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.