Historici.nl

Gepubliceerd op 11-04-2016

Rudolf van Lier Lezing 2016 – Roots en Reparations. Over de verwerking van het slavernijverleden

Leo Balai is historicus en deskundige op het gebied van slavernij en slavenhandel. Hij promoveerde in 2011 aan de Universiteit van Amsterdam op ‘De geschiedenis van het slavenschip Leusden’. Dit schip verging op 1 januari 1738 aan de monding van de Marowijnerivier in Suriname. Hierbij werden 664 Afrikaanse gevangenen om het leven gebracht. Deze studie is ook als E-book verkrijgbaar bij Amazon onder de titel Slave Ship Leusden. A story of Mutiny, Shipwreck and Murder. In 2013 publiceerde Balai ‘Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel’.

Programma

19.30 uur – Welkomstwoord door de voorzitter van de werkgroep, Peter Meel
19.40 uur – Rudolf van Lier Lezing, getiteld ‘Roots en Reparations. Over de verwerking van het slavernijverleden’, uitgesproken door Leo Balai
20.30 uur – Reactie door referent John Schuster (Vrije Universiteit Amsterdam)
20.45 uur – Discussie met de zaal
21.30 uur – Sluiting 

Aanmelden Indien u de lezing wenst bij te wonen, kunt u zich (met een eventuele introducé) tot 6 juni 2016 aanmelden via deze link. Uw vragen kunt u stellen via: vanlierlezing@hum.leidenuniv.nl.

Van Lier Lezing

R.A.J. (Rudolf) van Lier was van 1949 tot 1980 buitengewoon hoogleraar in de sociologie en cultuurkunde van Suriname, de Nederlandse Antillen en het Caraïbisch gebied aan de (Rijks)Universiteit Leiden. De tweejaarlijkse Rudolf van Lier Lezing wordt georganiseerd door de Werkgroep Caraïbische Letteren.

Meer informatie

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.