Historici.nl

Gepubliceerd op 09-05-2023

Koninklijke Bibliotheek: Handschriftexpert – Den Haag

 

 

 

Handschriftexpert

Den Haag, 16 uur per week

Functieomschrijving

Waar middeleeuwse handschriften, digitale vindbaarheid en Nationaal Programma Metamorfoze samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als handschriftexpert bijdraagt aan het digitaliseren van middeleeuwse handschriften. Het beschermen van de handschriften heeft hierbij voor jou de hoogste prioriteit. Zo blijven deze bijzondere historische objecten voor een breed publiek toegankelijk; als fysiek object en als digitale kopie.

Maak jij het mogelijk?

Als handschriftexpert kom jij in aanraking met meer dan 200 middeleeuwse handschriften die in Nederland bewaard worden. Het kan hierbij gaan om rijk versierde handschriften met goud en miniaturen of juist om handschriften met de gebruikssporen van lezers van honderden jaren geleden. Samen met de projectfotograaf bezoek jij 2 keer per week kleinere erfgoedinstellingen, zoals musea en kloosters. Tijdens het digitaliseren houd jij de te fotograferen handschriften open en blader je ze zorgvuldig door. Je neemt hierbij de aanwijzingen van de conservator of collectiespecialist nauwkeurig over. Zo kan de fotograaf deze unieke objecten zo goed mogelijk in beeld brengen. En er is meer. Jij bent de handschriftexpert die:

 • Op aanwijzing van de fotograaf Excel spreadsheets invult met gegevens over het digitaliseren en deze informatie overdraagt aan de projectleider.
 • De door de conservator of collectiespecialist van de instelling opgestelde richtlijnen voor het hanteren van het handschrift toepast en bewaakt.
 • Er tijdens het doorbladeren van de handschriften scherp op toeziet dat er niets wordt overgeslagen.
 • Let op bijzonderheden aan een handschrift en die op tijd doorgeeft aan de fotograaf en/of conservator.
 • Overlegt en informatie uitwisselt met de conservator of boekrestaurator als dit nodig is.

Daar komt bij dat je een dubbele rol hebt. Ook jij wil de handschriften net als de fotograaf zo goed mogelijk in beeld brengen. Toch ligt jouw prioriteit bij het beschermen van de handschriften. Jij gebruikt je zintuigen en gezonde verstand bij het zorgvuldig vasthouden en doorbladeren van de handschriften. Zo zorg je ervoor dat grenzen bewaakt worden en er geen schade aan deze eeuwenoude objecten ontstaat.

Ben jij het talent dat wij zoeken?

We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw onaantastbare enthousiasme gecombineerd met jouw bovengemiddelde verantwoordelijkheidsgevoel? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature handschriftexpert aanvult met:

 • Een wo-diploma boekwetenschap met de specialisatie middeleeuwen en/of een diploma als boekrestaurator.
 • Aantoonbare ervaring met het fysiek raadplegen van middeleeuwse handschriften tijdens werk of studie.
 • Jouw inhoudelijke kennis van middeleeuwse handschriften.
 • Ervaring met de fysieke aspecten en constructie van gebonden handschriften.
 • Goede communicatieve vaardigheden.
 • De wil om nauw samen te werken en ideeën uit te wisselen met de projectleider, de projectfotograaf en specialisten van de instellingen.
 • Een rijbewijs B (pre).

 

Waar kan jij op rekenen?

Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn, valt jouw keuze op onder andere:

 • Een brutomaandsalaris tussen € 2.875 en € 3.854 (schaal 8).
 • Een dienstverband voor 2 jaar.
 • Een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
 • Pensioenopbouw via pensioenfonds ABP.
 • Een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature handschriftexpert is een dienstverband voor 16 uur per week aan de orde. Lees hier meer over onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden: www.kb.nl/werken-bij/arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om bij de KB te werken?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken.

Dat ervaren we ook zo in ons projectteam Digitalisering Middeleeuwse Handschriften. Dit team werkt aan een doel: het digitaliseren en beschikbaar stellen van middeleeuwse handschriften voor een breed publiek. Het team bestaat uit een projectfotograaf en een projectleider. Hoe jouw 2 collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als positief, enthousiast en sociaal.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Wil je daarnaast jouw eerdere ervaringen tijdens werk of studie met het hanteren van middeleeuwse handschriften toelichten? Zo kunnen we zien op welke manier je aan dit project kunt bijdragen en waar we je kennis en vaardigheden via trainingen nog kunnen aanvullen.

Vragen over de functie? Stel deze aan Renée Schilling, coördinator en projectleider digitalisering middeleeuwse handschriften via Renee.Schilling@KB.nl of 06 – 38 94 80 92. Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06 – 21 49 38 39.

 • Solliciteren kan tot en met zondag 28 mei 2023 via het sollicitatieformulier op onze website.
 • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag snel met je in gesprek en bellen we je. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.