Historici.nl

Gepubliceerd op 12-02-2024

Lezing – Het bewogen leven van een alleenstaande Amsterdamse uit de zeventiende eeuw

Amstelodamumlezing door Judith Brouwer

Tijdens het in kaart brengen van een collectie gekaapte post uit 1673 trof dr. Judith Brouwer, datacurator & onderzoeksdatamanager bij het Huygens Instituut, ruim vijftig brieven aan die nog niet bekend waren.

In deze lezing gaat zij nader in op een daarvan, afkomstig van de Amsterdamse Apollonia Theulinx. Zij was een alleenstaande vrouw; haar man was overleden en haar kinderen bevonden zich in overzeese gebieden. Of de brieven die ze hun schreef aankwamen was onzeker, want het was oorlogstijd en kapingen waren aan de orde van de dag.

Bijzonder aan Theulinx’ brief  is dat deze inzicht biedt in de werkzaamheden op praktisch niveau van een 41-jarige, alleenstaande vrouw, die op dat moment al een zeer bewogen leven achter de rug had.

Deze lezing is deel van een reeks die het Genootschap Amstelodamum in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam organiseert. Sinds de oprichting van Amstelodamum in 1900 is de band met het Stadsarchief nauw geweest. De artikelen zijn vaak gebaseerd op bronnen uit onze collectie, en medewerkers maken deel uit van de redactie.

Datum: Zondag 18 februari 2024

Tijd: 15-17 uur

Locatie: Stadsarchief Amsterdam, Bodeplein (tweede verdieping)

Toegang gratis, reserveren niet nodig, vol is vol!

Geen gevonden
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.