Historici.nl

Gepubliceerd op 15-02-2023

Medewerker Openbaarheid – Nationaal Archief

Nationaal Archief in Den Haag zoekt een Medewerker Openbaarheid voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 23-02-2023

Wil jij onderzoeken of archieven met een openbaarheidsbeperking openbaar kunnen worden? In de collectie van het Nationaal Archief zitten talloze archieven die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en andere belangrijke thema’s. Vaak hebben deze archieven een openbaarheidsbeperking, dit in verband met de privacy van de burgers die in deze archieven voorkomen. Alles wat de openbaarheid van archieven raakt, raakt jou. Jij werkt samen met de adviseurs Openbaarheid aan het zo goed mogelijk bepalen van wat aan informatie vrij beschikbaar kan komen voor geïnteresseerden.

Medewerker Openbaarheid

32 tot 36 uur per week

Functieomschrijving

Als medewerker openbaarheid verricht je archiefonderzoek door steekproeven uit te voeren waarbij je persoonsgegevens in kaart brengt van mensen die mogelijk nog leven. Op basis van dit onderzoek schrijf je een advies of Privacy Impact Assessment (PIA) waarin je de bevindingen vastlegt. Je maakt hiervoor gebruik van de wettelijke regels, zoals bekend in de Archiefwet 1995 en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Je voert deze werkzaamheden uit in het kader van de voorbereiding voor de jaarlijkse Openbaarheidsdag. Je helpt mee met de organisatie van deze dag en mag daarom ook meespeuren naar archiefstukken die mogelijk belangrijk zijn voor de pers, onderzoekers en burgers. Daarnaast werk je mee aan projecten van andere afdelingen. Zo zijn er initiatieven om archieven te digitaliseren of op een andere wijze makkelijker toegankelijk te maken. Dat betekent dat je vanuit jouw functie collega’s adviseert en uitlegt wat de mogelijkheden zijn.

De toegankelijkheid van onze archieven vergroten is belangrijk, maar de privacy van mensen die in de archieven genoemd worden ook. Ben jij in staat om aan deze belangrijke ontwikkelingen bij te dragen én tegelijkertijd in staat om de privacy risico’s in schatten? Vind je het leuk om in een groot archief te duiken en laat je je niet afschrikken door grote stapels (soms kwetsbare) archiefstukken of digitaal materiaal? Dan biedt deze functie je alle mogelijkheden!

Functie-eisen

 • HBO / Wo-niveau.
 • Ervaring met archiefonderzoek in archieven die korter dan 100 jaar geleden zijn gevormd.
 • Kennis over de openbaarheid van de archiefwet en AVG, of je bent bereid om dit te leren.
 • Je bent nauwkeurig in het vastleggen en verwerken van gegevens die je tegenkomt in Excel of andere statistische programma’s en je bent in staat deze grondig te analyseren.
 • Je licht je bevindingen toe en brengt de mogelijke risico’s in beeld met een schriftelijk advies.
 • Je hebt goede mondelinge vaardigheden en overtuigingskracht.

In het archiefonderzoek kom je in aanraking met informatie die heftig kan zijn zoals verhalen van en gegevens over burgers die slachtoffer zijn geworden van de Holocaust of vervolging om andere redenen, zoals politieke voorkeur of etniciteit. Met de collega’s staan wij hier bij stil en zullen met elkaar het gesprek over de ervaringen delen. Je komt in een team te werken van vier collega’s waar wij elkaar helpen. Het team is onderdeel van de fijne en gezellige afdeling collectie waar je met allerlei soorten vragen bij elkaar terecht kan.

Voldoe je niet aan alle functie-eisen, maar denk je van betekenis te kunnen zijn voor het Nationaal Archief? Ook dan nodigen we je van harte uit te reageren op deze vacature.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 10.
 • Maandsalaris: minimaal € 2.957 – maximaal € 4.707 (bruto).
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
 • Contractduur: 2 jaar met uitzicht op verlenging.
 • Minimaal aantal uren per week: 32.
 • Maximaal aantal uren per week: 36.

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Je bent niet verplicht om je naam, geboortedatum en -plaats en geslacht in je CV en sollicitatieformulier te vermelden.
 • Wij bieden twee functies aan voor 32-36 uur per week. Bij het Nationaal Archief krijg je de mogelijkheid je werktijden zelf in te delen. Ook thuiswerken behoort tot de mogelijkheden.

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren door te klikken op de solliciteerbutton.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.