Historici.nl

Gepubliceerd op 19-07-2023

Medewerker Relatiebeheer Communities – Nationaal Museum van Wereldculturen 

Het Nationaal Museum van Wereldculturen in Leiden zoekt een Medewerker Relatiebeheer Communities voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 13-08-2023Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven verschillen en zijn veelal cultureel bepaald. De objecten uit onze collectie zijn hier bij uitstek een getuigenis van. Zij laten zien hoe mensen in de hele wereld leven en samenleven, op een manier die zo verschillend en tegelijkertijd ook zo hetzelfde is. Door samen met onze diverse stakeholders en ons even diverse publiek onze collecties te onderzoeken en te duiden en de betekenis ervan te delen, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo begrijpen wij de wereld om ons heen beter en verbreden we onze blik erop. En dragen we bij aan wereldburgerschap: dat is onze missie.

Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) is in 2014 ontstaan na een fusie van het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden. Sinds mei 2017 is er ook een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum in Rotterdam (WMR). NMVW en WMR hebben eenzelfde directie, managementteam en Raad van Toezicht en ook andere werkzaamheden en diensten worden centraal voor alle musea uitgevoerd. De gezamenlijke collecties omvatten zo’n 500.000 objecten en 700.000 fotografieën en de musea hebben gezamenlijk ca. 235 medewerkers in loondienst. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een flexibele schil en coachen wij graag stagiairs, research associates en vrijwilligers.

Samen ontvangen de vier musea jaarlijks zo’n 425.000 bezoekers.

Kom werken voor het Wereldmuseum en draag bij aan onze missie om te inspireren tot wereldburgerschap. Voor onze vier museale locaties zijn we op zoek naar een:

Medewerker Relatiebeheer Communities

36 uur per week

Wie zijn wij?

Het team Relaties, Communities, Partners bestaat uit 3 personen en is verantwoordelijk voor partnerships, fondsenwerving en relatiebeheer voor de vier musea. De afdeling is daarnaast verantwoordelijk voor het CRM-systeem en de openingen van tentoonstellingen op alle locaties. Het team maakt onderdeel uit van de sector Publiek & Partners, waar ook de teams marketing & communicatie, online en PR & corporate communicatie onder vallen. De sector bestaat uit 19 medewerkers en kent een open en collegiale sfeer.

Wat ga je doen?

Je bent een kei in relatiebeheer: je hebt aantoonbare ervaring met relatiebeheer in de non-profitsector en weet wat ervoor nodig is om personen met verschillende achtergronden te binden aan de musea. Je weet wat nodig is om relatie-events voor diverse doelgroepen tot een succes te maken. Je brengt in kaart welke samenwerkingen er zijn, en wat de behoeftes van communities zijn. Die deel je met de inhoudelijke collega’s van de organisatie. Naast verantwoordelijkheid voor het realiseren van duurzame, wederkerige relaties voor de lange termijn, ben je ook (mede)verantwoordelijk voor het beheer van ons actuele systeem voor relaties (CRM): zowel in persoonlijk contact als in de digitale vastlegging hiervan ben je zeer secuur.

Wie ben jij?

Wij zoeken een ambitieuze en enthousiaste collega, die de schakel is tussen het Wereldmuseum en de communities, om een daadwerkelijke verbinding met elkaar aan te gaan. Je bent zelfstandig, resultaatgericht, creatief, stressbestendig, ondernemend en ook hands on. Je zorgt ervoor dat verhalen uit de maatschappij op de juiste plaats in het museum opgepakt worden en legt verbindingen tussen je collega’s en communities. Je interne stakeholders houd je goed aangehaakt.

Klik hier voor meer informatie over de organisatie.

Je hebt:

 • Affiniteit met onze missie;
 • Strategisch inzicht, bent in staat te analyseren en weet de grote lijnen goed te vertalen naar concrete acties;
 • Scherpe contactuele, organisatorische en redactionele vaardigheden;
 • Sensitiviteit voor mensen met wie je werkt en je omgeving;
 • Een flexibele en teamgerichte instelling;
 • HBO / WO werk- en denkniveau;
 • Minimaal vijf jaar relevante ervaring in een vergelijkbare functie. Ervaring in de museale sector is een pre.

Wat bieden wij?

 • Een arbeidsovereenkomst voor 36 per week voor de duur van 1 jaar met mogelijkheid tot verlenging. De functie wordt gewaardeerd in schaal 9 en het salaris bedraagt afhankelijk van ervaring tussen € 3.187 tot €4.141 bruto per maand bij een werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,40% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden volgens de Museum cao zijn van toepassing;
 • Een thuiswerkregeling en mogelijkheid tot ontwikkeling d.m.v. opleidingsbudget;
 • De mogelijkheid om mee te bouwen aan een museumorganisatie, die behoort tot de top 10 van Nederlandse musea;
 • Zo’n 300 enthousiaste en ambitieuze collega’s op 4 museumlocaties in Nederland;
 • En uiteraard altijd gratis toegang voor jou en je directe familie bij het Wereldmuseum, Tropenmuseum, Afrikamuseum en Museum Volkenkunde.

Heeft bovenstaande nog niet al je vragen beantwoord?

Neem dan gerust contact op met de afdeling P&O (personeelszaken@wereldculturen.nl) of Josine Hoogenraad, Teamleider Relaties, Communities, Partners (josine.hoogenraad@wereldculturen.nl).

Ben jij geïnteresseerd?

Stuur ons dan een korte motivatie en je cv uiterlijk zondag 13 augustus via werkenbij.wereldculturen.nl.

Na een briefselectie word je uitgenodigd voor een eerste gespreksronde. Deze vindt plaats in de week van 21 augustus in Leiden.

Solliciteer

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.