Historici.nl

Gepubliceerd op 23-02-2021

Museum De Lakenhal: Algemeen Directeur

Museum De Lakenhal is het stadsmuseum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van Leiden. Net als de stad combineren we een klassieke uitstraling met een eigentijds en eigenzinnig karakter. De brede collectie reikt van hoogtepunten uit de oude kunst met Lucas van Leydens ‘Laatste Oordeel’ en moderne klassiekers van De Stijl tot kunstopdrachten gemaakt door hedendaagse kunstenaars, Claudy Jongstra, Atelier van Lieshout en anderen. Ook het veel bewogen verleden van de stad wordt belicht in de verschillende collectie-presentaties.

De 17e-eeuwse Laecken-Halle waarin het museum is gevestigd, is de afgelopen jaren zorgvuldig gerestaureerd en gemoderniseerd. De heropening bracht zowel van buiten als van binnen een gedaantewisseling; met een vernieuwde publieksbenadering en presentatie. Wij willen een ontmoetingsplaats zijn waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht leeftijd, achtergrond, overtuiging of beperking. Of dit nu in het museumgebouw is of in de stad of (digitaal) bij de mensen thuis. Het is onze visie dat je dit alleen kunt bereiken door als museum open te staan voor je omgeving. Door meerdere stemmen -juist ook van buitenaf- in gelijkwaardigheid samen te brengen.

Museum De Lakenhal is per direct op zoek naar een nieuwe directeur die verdere verbinding, impact en inspiratie kan brengen. Een ondernemend leider die – juist in deze tijd – de maatschappelijke relevantie van het museum weet te versterken.

Algemeen Directeur

36 uur per week

De Algemeen Directeur vormt samen met de hoofden van bedrijfsvoering, programma & collecties en publiek het managementteam. Hij of zij is verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van de organisatie en voor het verder uitbouwen van de maatschappelijke en zakelijke positie van het museum, nu en op weg naar de toekomst. Het team bestaat uit hechte en enthousiaste medewerkers, betrokken en vakkundige conservatoren en een krachtig managementteam. De Algemeen Directeur legt verantwoording af aan de Gemeente Leiden. De Lakenhal heeft een rijk netwerk van (culturele) partners, donateurs, vrienden en vrijwilligers, zowel binnen als buiten de stad Leiden. En zo zijn er velen die het museum een warm hart toe dragen.

Wie zoeken wij?
Onze organisatie heeft behoefte aan iemand met een heldere toekomstvisie die – juist in deze tijd – de maatschappelijke relevantie van het museum weet te versterken;

  • Iemand met brede oriëntatie op kunst – van oud tot hedendaags – én geschiedenis en die de kracht van het museum juíst ziet op het snijvlak van die werelden.
  • Een open en benaderbare persoonlijkheid die verbinding en synergie creëert.
  • Een representatief boegbeeld die bestaande relaties weet te verstevigen en nieuwe weet aan te gaan. Zowel met politieke stakeholders, fondsen, bedrijven als andere culturele instellingen. Niet alleen binnen de stad Leiden maar ook daarbuiten.
  • Een ondernemend leider en manager die helder communiceert.
  • Bij voorkeur iemand met ervaring als eindverantwoordelijke en kennis van typisch museale aspecten zoals programmering, collectiebeleid, communicatie, budgetbeheer en beveiliging.

Herken jij jezelf in deze eigenschappen?

  • Je hebt originele ideeën, neemt geen genoegen met de status quo en weet mensen te verrassen.
  • Je bent een echte teamspeler met een grote gunfactor en weet mensen te motiveren.
  • Je bent misschien geen kunsthistoricus maar hebt ontegenzeggelijk kennis van kunst en historie.
  • Je weet je strategische visie te verbinden aan een resultaatgerichte aanpak.
  • Je hebt kennis van de huidige, en visie op de toekomstige museale wereld, programmering en collectiebeleid.

Wat hebben wij jou te bieden?
We vragen niet alleen wat van je, maar we hebben ook écht iets te bieden. Deze rol van directeur brengt een unieke kans met zich mee om bij te dragen aan de strategische positionering en verdere professionalisering van een ambitieuze organisatie. Wij bieden afwisselend werk in een dynamische omgeving. Je wisselt het museum af met je thuiswerkplek en gaat daarnaast natuurlijk regelmatig op pad.

Het salaris is passend bij de functie en ingedeeld in schaal 14 van de CAO Nederlandse Gemeenten (maximaal € 6.994 bruto per maand). We bieden je een arbeidsovereenkomst voor één jaar en 36 uur per week. Daarnaast heb je recht op een interessant keuzepakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo is er een uitstekende regeling op het gebied van zorgverlof; en wordt bij ouderschapsverlof minimaal de helft van je salaris doorbetaald. Bij een succesvolle samenwerking spreken we graag over een verlenging in vast dienstverband.

Museum De Lakenhal onderschrijft de Code Culturele Diversiteit en wil als organisatie een afspiegeling van de maatschappij te zijn. Daarom zoeken wij ook bij de werving van een nieuwe directeur actief naar verscheidenheid in afkomst, achtergrond en talenten. Wil je meer informatie over onze organisatie? Kijk dan op lakenhal.nl.

Reageren?
Ben je geïnteresseerd en herken je jezelf in de omschrijving van het profiel? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren. We ontvangen graag uiterlijk 12 maart 2021 je motivatie en uitgebreid CV. Daarnaast lezen we graag alvast iets over jouw toekomstvisie op het museum.

De headhunters en recruiters van DDJ& begeleiden deze procedure en zijn ook verantwoordelijk voor de eerste screening.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.