Historici.nl

Gepubliceerd op 17-01-2022

Museum Het Rembrandthuis: Algemeen Directeur

Museum Het Rembrandthuis is een unieke plek in hartje Amsterdam. Rembrandt woonde en werkte er bijna 20 jaar van zijn leven, op het hoogtepunt van zijn carrière. Hier maakte hij zijn meesterwerken, leefde hij met zijn gezin, handelde hij in kunst, leidde hij zijn leerlingen op en ontving hij zijn vrienden, opdrachtgevers en zakelijke relaties.

Sinds ruim 100 jaar is het Rembrandthuis een museum: dé plek waar bezoekers zich kunnen verplaatsen in het leven van Rembrandt. Het huis vertelt het verhaal van Nederlands grootste schilder als mens, kunstenaar en leermeester. Het museum trekt – in een normaal jaar – meer dan 250.000 bezoekers, uit binnen- en buitenland. Het museum heeft een internationale reputatie vanwege zijn mooie collectie etsen en vanwege zijn inhoudelijke kennis van Rembrandt en zijn tijdgenoten. Onderzoek en het uitwisselen van kennis is een belangrijke taak van het museum. Ook worden er gezichtsbepalende tentoonstellingen over Rembrandt zelf, over zijn voorgangers, schildersvrienden en leerlingen ontwikkeld. Het Rembrandthuis werkt daarvoor samen met kunstinstellingen en verzamelaars van over de hele wereld. Het laat zien dat Rembrandt nog steeds een inspiratiebron is die even relevant is als vier eeuwen geleden.

Het museum vindt inclusiviteit en toegankelijkheid belangrijk. In 2019 organiseerde het de spraakmakende en internationaal gewaardeerde tentoonstelling HIER: zwart in Rembrandts tijd.

Het museum maakt ook tentoonstellingen waarin een verbinding met hedendaagse kunst wordt gelegd en waarin te zien is hoe kunstenaars van nu zich laten inspireren door het werk van Rembrandt. Naast tentoonstellingen ontwikkelt het museum educatieve programma’s en bijzondere evenementen voor diverse publieksgroepen.

DUX International is voor haar opdrachtgever Museum Het Rembrandthuis op zoek naar een

Algemeen Directeur

verantwoordelijk voor artistiek en zakelijk beleid

36 uur per week

Functie
In verband met het vertrek van de huidige directeur zoeken wij een algemeen directeur die verantwoordelijk wordt voor zowel het artistieke als het zakelijke beleid.

Een cultureel ondernemer met museumervaring die op een inspirerende manier leiding gaat geven aan een organisatie van circa 30 medewerkers; een team van gedreven en ervaren specialisten en professionals.

Als directeur bepaal je de artistieke visie en strategie en vertaal je deze naar een aantrekkelijk en kwalitatief sterk tentoonstellings-, collectie- en educatiebeleid waarmee het museum interessant en relevant blijft. Je bent eindverantwoordelijk voor de zakelijke organisatie en zorgt voor een effectieve bedrijfsvoering en een sluitend financieel beleid.

Je draagt bij aan de groei en het behoud van inkomsten (bezoekers, fondsen, vrienden, subsidies, partners) en steunt en initieert activiteiten die de positie van het museum versterken. Je wordt verantwoordelijk voor een goed functionerende organisatie waarin medewerkers zich thuis voelen, met plezier met elkaar en met jou samenwerken en optimaal kunnen functioneren. Je bent het gezicht naar buiten en bent actief in een relevant netwerk, zowel lokaal als (inter)nationaal, met vertegenwoordigers van fondsen, kunstinstellingen, overheid en media. Door je initiatieven en contacten met musea en collectioneurs is het museum in staat zijn collectie en tentoonstellingen op een kwalitatief hoog niveau te houden. Je zoekt aansluiting bij maatschappelijke ontwikkelingen en initiatieven en draagt bij aan het verder vormgeven van de ambities van het museum op het gebied van diversiteit en inclusie. Het werven van fondsen en stakeholdermanagement zijn essentieel voor het museum post Corona. Voor de komende jaren staan, in fasen, een grootschalige verbouwing en verduurzaming van het pand gepland; aan dit ‘Meesterplan’ geef je sturing en leiding. Deze ingrijpende verbouwing zal sluitingen en heropeningen met zich meebrengen maar ook veel nieuwe kansen bieden. Je legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht.

Functie-eisen

 • Cultureel ondernemer met ervaring binnen de museumwereld;
 • Academisch werk- en denkniveau;
 • Aantoonbare kennis van kunst, cultuur, geschiedenis en erfgoed; affiniteit met 17e-eeuwse kunst en erfgoed;
 • Kennis en/of ervaring op het gebied van presentaties, educatie en onderzoek;
 • In staat een visie te bepalen en die om te zetten in strategie en succesvol operationeel beleid;
 • Ervaring met leidinggeven in een publieksgerichte organisatie;
 • Bewezen zakelijk, bedrijfseconomisch en financieel inzicht en ervaring daarmee;
 • Affiniteit met marketing en communicatie;
 • Ervaring met fondsenwerving;
 • Goed op de hoogte van cultuur- en kunstbeleid;
 • Netwerker en relatiebouwer; initiatiefrijk en comfortabel in de rol van ambassadeur en gesprekspartner voor uiteenlopende partijen en mensen; nationaal en internationaal;
 • Inspirerende en betrouwbare leider; samenwerkingsgericht; met tact, diplomatie, inlevingsvermogen;
 • Creatief, energiek, slagvaardig, zakelijk, sociaal;
 • Affiniteit met thema’s diversiteit, inclusiviteit en duurzaamheid;
 • Goede beheersing van zowel Nederlandse als Engelse taal,

Aanbod
Museum Het Rembrandthuis biedt een full time functie (36 uur) in Amsterdam. Honorering is marktconform met een aanstelling voor onbepaalde tijd. Het museum streeft naar een diverse samenstelling van de organisatie.

Sollicitatie
Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan voor 1 februari 2022 via onderstaande button. Upload je CV met motivatiebrief in één WORD document ter attentie van Jitteke Runia.

Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Annemijn de Lavieter of Jitteke Runia bij DUX International: info@DUXInternational.com of T. 070 7622 622.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Museum Het Rembrandthuis| Medewerker Development
Door Redactie Historici.nl
Museum Het Rembrandthuis: Senior Medewerker Educatie en Inclusie
Door Redactie Historici.nl
Fries Scheepvaart Museum: Directeur
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.