Historici.nl

Gepubliceerd op 08-09-2022

Nationaal Archief Archiefassistent

Wij zijn het Nationaal Archief. Bij ons vind je antwoorden op vragen over jouw leven, de geschiedenis en de samenleving. Hier ontdek je hoe het recente en verre verleden ons dagelijks leven beïnvloeden.

We helpen je aan nieuwe inzichten door oude verhalen springlevend te houden. Door je altijd en overal toegang te geven tot ons nationaal geheugen. Omdat we vinden dat iedereen op mag zoeken wat er in ons land is gebeurd of gezegd. Daarom inspireren en stimuleren we overheden hun data slim te verzamelen en duurzaam te beheren. Zetten we specialistische kennis en inventieve technologie in om alle data toekomstbestendig en integraal op te nemen in het Nationaal Archief. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en tot in de verre toekomst.

Archiefassistent

24 tot 32 uur per week

Functieomschrijving
Van onderzoekers uitleggen hoe ze toegang tot archiefstukken krijgen, tot mensen steunen wanneer ze beladen informatie over hun voorouders opdoen. Jouw werk als archiefassistent is ontzettend divers! Net zoals de bezoekers en jouw collega’s in de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag. Je communiceert met mensen op verschillende niveaus en zorgt dat iedereen zich gezien en gehoord voelt. Dit, in combinatie met de waardevolle documenten die je verstrekt, maakt jouw werk zo interessant.

Hoe vraag ik een archiefstuk aan? Hoe scan ik dit document? Is er meer informatie over dit onderwerp? Voorbeelden van vragen die jij dagelijks beantwoordt. Zorgen dat mensen goed archiefonderzoek kunnen doen staat in jouw functie voorop. Maar wat jouw rol vooral zo bijzonder maakt is de sociale component. Naast dat je vragen van bezoekers beantwoordt, herken je het ook wanneer mensen die niet naar je toe komen hulp kunnen gebruiken. In dit geval benader je de bezoekers zelf. Zo wil de een snel en efficiënt geholpen worden en heeft de ander behoefte aan een diepgaand gesprek over de context van een document.

Niet alleen bezoekers, maar ook collega’s kunnen op jouw hulp rekenen. Net zoals andersom, want we zorgen bij de afdeling Dienstverlening goed voor elkaar. Je werkt vaak zelfstandig, maar schakelt tegelijkertijd met veel collega’s. Denk aan je collega-archiefassistent met wie je een sterk duo vormt. Jullie werken op kantoordagen en -tijden én op de dinsdagavond en bepalen jullie rooster in overleg. Op maandag, wanneer het archief gesloten is, pakken jullie overige ondersteunende taken op. Hier vertellen we je graag meer over tijdens het kennismakingsgesprek.

Functie-eisen
Service- en klantgericht: zo ga jij te werk. Je kunt inschatten wat mensen nodig hebben en hierop inspelen. Daarbij stel je je sociaal, proactief en zelfverzekerd op. Weet je het antwoord op een vraag niet? Of is iemand niet tevreden? Dan straal jij uit dat je de situatie onder controle hebt en schakel je waar nodig de hulp van een collega in. Daarnaast kun je jouw manier van communiceren aanpassen op degene tegenover je en weet je je werk goed te plannen en organiseren. En werken met systemen, bijvoorbeeld om documenten te scannen? Laat dat maar aan jou over. Wat we verder vragen:

 • Je hebt mbo 3-niveau.
 • Je hebt een diploma als archiefassistent of bent bereid om deze opleiding via ons te volgen.
 • Je beheerst het Nederlands en kunt Engels spreken en begrijpen.
 • Je vindt het prima om af en toe op dinsdagavond tot 21:00 uur te werken.

Voldoe je niet aan alle functie-eisen, maar ben je ervan overtuigd dat deze baan bij het Nationaal Archief echt iets voor jou is? Ook dan nodigen we je van harte uit te reageren op deze vacature. We zijn namelijk vooral geïnteresseerd naar jouw persoonlijke motivatie om voor het Nationaal Archief te werken.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 7.
 • Maandsalaris: minimaal € 2.615 – maximaal € 3.376 (bruto).
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd.
 • Contractduur: één jaar.
 • Minimaal aantal uren per week: 24.
 • Maximaal aantal uren per week: 32.

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Heb je na het lezen van deze vacature nog vragen over de functie van archiefassistent bij het Nationaal Archief? Neem dan contact op met Eline Wildenbeest, coördinator afdeling Dienstverlening, via eline.wildenbeest@nationaalarchief.nl. Of met Alie van den Burg, senior P&O-adviseur, via alie.van.den.burg@nationaalarchief.nl.
 • Geef bij voorkeur in je motivatiebrief aan waarom jij interesse hebt in het werkveld van het Nationaal Archief.
 • Je bent niet verplicht om je naam, geboortedatum en geslacht in je cv en sollicitatieformulier te vermelden.
 • Het gaat om een functie voor 24 tot 32 uur per week. Bij het Nationaal Archief krijg je de mogelijkheid je werktijden deels zelf in te delen, in overleg met je collega-archiefassistent.
 • De sollicitatiegesprekken beginnen in de week van 26 september 2022 en vinden live plaats.

Solliciteren?
Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie de website.

Medewerker Bewerken Archieven – Nationaal Archief
Door Redactie Historici.nl
Nationaal archief: medewerker dienstverlening
Door Redactie Historici.nl
Nationaal Archief: Medewerker bewerken archieven
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.