Historici.nl

Gepubliceerd op 23-09-2021

Nationaal Archief: Medewerker Bewerken Particuliere Archieven

Wij zijn het Nationaal Archief. Bij ons vind je antwoorden op vragen over jouw leven, de geschiedenis en de samenleving. Hier ontdek je hoe het recente en verre verleden ons dagelijks leven beïnvloeden. Een van onze belangrijkste taken is het bewaren en beschikbaar stellen van (overheids)archieven. In de 142 kilometer aan papieren archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en 1,2 miljoen gigabytes aan digitale bestanden, wordt 1.000 jaar geschiedenis tastbaar.

Recht op informatie is ons uitgangspunt. Iedereen mag in onze collectie opzoeken wat er in ons verleden is gebeurd of gezegd. Dat geldt niet alleen voor papieren archief. Ook digitaal archief moet je in de toekomst nog kunnen raadplegen. Daarom inspireren en stimuleren we overheden hun informatie slim te verzamelen en duurzaam te beheren. We zetten specialistische kennis en innovatieve technologie in om alle data toekomstbestendig te bewaren en toegankelijk te maken. Hiervoor werken we nauw samen binnen de overheid en met Regionale Historische Centra, nationale en ook internationale instellingen. Zo houden we onze collectie voor iedereen bereikbaar. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en tot in de verre toekomst.

Medewerker Bewerken Particuliere Archieven

32-36 uur per week

Functieomschrijving:
Concreet werken aan het beschikbaar stellen van archieven. Het ordenen van archiefstukken, ze beschrijven en van context voorzien. Stuk voor stuk werkzaamheden die jou aanspreken. Als bewerker van particuliere archieven zit jij dan ook helemaal op je plek bij het Nationaal Archief in Den Haag.

Een particulier archief is gevormd is door niet-overheidsorganisaties. Voorbeelden zijn het persoonlijk archief van een oud-minister, het werkarchief van een fotograaf, het bestuurlijk archief van politieke partijen of het archief met uitvoeringsdossiers van landelijk opererende stichtingen.

Je ordent en beschrijft wat je tegenkomt in de particuliere archieven die het Nationaal Archief in beheer heeft. Die archieven zijn op het moment dat jij ermee aan de slag gaat nog niet toegankelijk. Door jouw bewerking zorg je ervoor dat bijvoorbeeld een onderzoeker of een andere belangstellende zijn of haar weg kan vinden in het archief. Daarnaast beoordeel je en verbeter je zo nodig het concept van archiefinventarissen die door anderen zijn opgesteld.

Functie-eisen:

 • Je hebt hbo-niveau en hebt een archiefopleiding afgerond;
 • Je hebt ruime ervaring met het bewerken van archieven;
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met collectiebeheersystemen, zoals Mais Flexis, en bij voorkeur kennis van EAD/XML;
 • Je plant en organiseert je eigen werkzaamheden goed, je hebt geen moeite met het maken van onderscheid tussen hoofd- en bijzaken en je houdt de voortgang nauwlettend in de gaten;
 • Je communiceert schriftelijk prima;
 • Je werkt accuraat en ziet graag resultaat van wat je doet.

Arbeidsvoorwaarden:

 • Salarisniveau: schaal 9;
 • Maandsalaris: Min €2.824 – Max. €3.990 (bruto);
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd;
 • Contractduur: 1 jaar;
 • Minimaal aantal uren per week: 32;
 • Maximaal aantal uren per week: 36.

Overige arbeidsvoorwaarden:
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden:

 • Je bent niet verplicht om je naam, geboortedatum en geslacht in je cv en sollicitatieformulier te vermelden;
 • De coronamaatregelen worden versoepeld, maar wij werken de komende tijd nog regelmatig thuis. Wij zorgen ervoor dat er voor jou voldoende mogelijkheden zijn om ook ‘live’ kennis te maken met je collega’s. Daarnaast word je gekoppeld aan een directe collega die jou wegwijs maakt in de organisatie. Samen zorgen we dat jij je snel thuis voelt bij het Nationaal Archief;
 • Bij het Nationaal Archief krijg je de mogelijkheid je werktijden zelf in te delen;
 • De sollicitatiegesprekken voeren we digitaal (via WebEx);
 • Voldoe je niet aan alle functie-eisen, maar spreekt jou het werken bij het Nationaal Archief wel aan? Ook dan nodigen we je van harte uit te reageren, inclusief jouw persoonlijke motivatie.

Solliciteren?
Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren via de onderstaande sollicitatie-button.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Nationaal Archief: Medewerker bewerken archieven
Door Redactie Historici.nl
Medewerker Bewerken Archieven – Nationaal Archief
Door Redactie Historici.nl
Nationaal archief: medewerker dienstverlening
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.