Historici.nl

Gepubliceerd op 08-04-2020

NIOD – Promotieonderzoek naar de geschiedenis van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (1,0 fte)

Ben jij een enthousiaste en daadkrachtige onderzoeker? Solliciteer dan naar deze interessante functie.

Functieomschrijving

Voor het onderzoek De VNG en het Nederlandse bestuur gedurende oorlog, crisis en herstel zoekt het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies een promovendus/promovenda.

Dit promotieonderzoek betreft een onderzoek naar de werkzaamheden en de institutionele geschiedenis van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) als onderdeel van het Nederlandse openbaar bestuur tijdens crisis en oorlog. Het onderzoek richt zich op de VNG als organisatie en haar activiteiten tijdens de bezetting, maar ook in de aanloop daarnaartoe en gedurende de nasleep. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de VNG.

De geschiedenis van de VNG roept interessante en nog niet beantwoorde vragen op: de vereniging mag weliswaar in de loop van de bezetting aan zichtbare werkzaamheid en betekenis hebben verloren, ze bleef wel min of meer intact. Al wijkt het beeld op het eerste gezicht niet af van de rest van het openbaar bestuur, toch zijn er vragen over de manier waarop de leiding de organisatie door de bezettingstijd heeft willen sturen met het doel haar te behouden. In dit verband gaat het onder meer om de vraag in hoeverre de organisatie werd genazificeerd. Ook de rol van de VNG na de bevrijding in het proces van herstel van het openbaar bestuur en het rechtsherstel is een onderdeel dat in een totaalbeeld over de vereniging in relatie tot de Tweede Wereldoorlog niet mag ontbreken.

Functie-eisen:

•    afgeronde master Geschiedenis of aanverwante studie;
•    aantoonbare affiniteit met het onderzoeksthema;
•    aantoonbare ervaring met onderzoek na afronding van de academische opleiding, bij voorkeur ook in archieven;
•    uitstekende onderzoeksvaardigheden;
•    aantoonbare vaardigheid in schrijven, ook voor een breder publiek van belangstellenden;
•    in staat zowel in teamverband als op individuele basis werkzaamheden te verrichten.

Arbeidsvoorwaarden

Het dienstverband gaat in per 1 augustus 2020 (of zo snel als mogelijk) met een arbeidsduur van 38 uur per week (1,0 fte). Het betreft een dienstverband voor de duur van een jaar, met uitzicht op verlenging bij gebleken geschiktheid.
Het bruto maandsalaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.325 (P0), conform cao Nederlandse Universiteiten, oplopend tot €2.972 (P3, in het vierde jaar) bij een voltijds dienstverband (38 uur).
Daarnaast kennen wij 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering, een bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer en diverse scholings- en ontwikkelmogelijkheden.

Werkgever

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD-KNAW) is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en opgericht in 1945 als Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD), met als opdracht het documenteren en onderzoeken van de Tweede Wereldoorlog, heeft zich ontwikkeld tot een nationaal en internationaal centrum voor interdisciplinair onderzoek van oorlogen, massaal politiek geweld en genocides. Daarnaast en mede daartoe, beheert het instituut belangrijke historische collecties en vervult het een centrale en herkenbare maatschappelijke functie als nationaal kennisinstituut, in het bijzonder op het terrein van de geschiedenis en de collecties van de Tweede Wereldoorlog.

Additionele informatie

Solliciteren

Ben je geïnteresseerd en voldoe je aan de gestelde functie-eisen? Stuur dan je sollicitatie vóór 1 mei 2020 aan vacature@niod.knaw.nl ter attentie van Dr. Hinke Piersma.
Denk hierbij aan het uploaden/toevoegen van jouw curriculum vitae, motivatiebrief, een overzicht van behaalde studieresultaten en een (deel van) recente publicatie of masterscriptie (max. 2000 woorden).

Informatie

Een beschrijving van het onderzoeksprogramma is per mail op te vragen via bestuurssecretariaat@niod.knaw.nl.

Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met:
Dr. Hinke Piersma, senior onderzoeker E-mail: h.piersma@niod.knaw.nl
Prof. Dr. Peter Romijn, directeur Onderzoek E-mail: p.romijn@niod.knaw.nl

Meer informatie over onze organisatie kun je vinden op: www.niod.nl

Gesprekken voeren we voorlopig digitaal. Uiteraard houden wij ons aan de landelijke richtlijnen om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Voorlopig werken wij zoveel mogelijk thuis. De gesprekken in het kader van deze vacature zullen dan ook via video-conferencing plaatsvinden, tenzij tussentijds het beleid verandert.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.