Historici.nl

Gepubliceerd op 08-01-2024

Oproep – Jong KNHG BA Scriptieprijs

Heb jij een sterke BA-scriptie geschreven, of ken je iemand die dat heeft gedaan? Voor de Jong KNHG BA Scriptieprijs zijn we op zoek naar de beste historische scriptie van 2022-2023. Alle studenten (ook buiten de studie Geschiedenis) zijn van harte welkom om mee te dingen naar de prijs.

Waarom meedoen?
De Jong KNHG BA scriptieprijs is een geweldige kans om je hardwerkende zelf in de schijnwerpers te zetten en erkenning te krijgen voor je historische speurwerk! Naast een kans op eeuwige roem, krijgen de top drie kandidaten een toegangsticket voor de Historicidagen 2024 én krijgt de beste scriptie een mooie geldprijs van 250 euro.

Vereisten
Om mee te kunnen doen moet je scriptie voldoen aan deze eisen:

 • De scriptie is geschreven in 2022 of 2023
 • De scriptie heeft een historische invalshoek
 • De scriptie is geschreven in het Nederlands of Engels
 • De scriptie is geschreven in het kader van een Bacheloropleiding aan een Nederlandse of Belgische universiteit
 • De scriptie is beoordeeld met een 7.5 of hoger

‘Daarnaast ga je er met je inzending mee akkoord dat je, indien je tot de drie finalisten behoort, aanwezig zult zijn tijdens de uitreiking op de Historicidagen 2024. Je krijgt uiteraard ruim op tijd bericht (begin april) of je verwacht wordt!

Procedure

Deadline: 19 januari 2024

 1. Stuur de volgende documenten:
  1. Je scriptie inclusief abstract, als PDF
  2. Een geanonimiseerde versie van de scriptie inclusief abstract, als PDF

uiterlijk op de dag van de deadline naar bascriptieprijs.knhg@gmail.com, voorzien van je naam, het cijfer, de naam van de eerste beoordelaar en contactgegevens.

 1. De scripties worden, na anonimiseren, voorgelegd aan de jury volgens de jureringsprocedure.
 2. In maart 2024 worden de drie finalisten bekendgemaakt. Deze drie finalisten worden uitgenodigd om samen met Jong KNHG een video-pitch van hun scriptie op te nemen.
 3. Tijdens de historicidagen 2024 wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.

Juryleden en Jurering
Meer informatie over de jureringsprocedure en de beoordelingsrubric is hier te vinden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jong KNHG: jongknhg@gmail.com

Overzicht eerdere winnaars:
2021-2022: Janis Oomen, Identiteiten vereeuwigd: Sociaalwetenschappelijke theorieën als interpretatieve kaders voor de representatie van vrouwelijke vrijgelatenen op grafmonumenten uit Romeins Italië

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.