Historici.nl

Gepubliceerd op 07-03-2023

PhD Oranje-onderzoek – Universiteit Leiden

Promovendus (1.0 fte)

Functieomschrijving

Werkzaamheden

De commissie zoekt een kandidaat die zich wil richten op een van deze twee deelonderwerpen: 1. ‘De beeldvorming in Nederlands-Indië over de Nederlandse monarchie; bijvoorbeeld de relatie tussen de Indonesische adel en de familie Oranje-Nassau, 19e en vroege 20e eeuw.’ of 2. ‘De Nederlandse monarchie en de verbeelde imperiale gemeenschap in de koloniën en in postkoloniale gemeenschappen in Nederland’. De aanstelling moet leiden tot een voltooide dissertatie.

Functie-eisen

Selectiecriteria

Van kandidaten wordt verwacht dat zij een MA-opleiding hebben afgerond, goede kennis hebben van de Nederlandse koloniale en/of postkoloniale geschiedenis en aantoonbare ervaring hebben in archiefonderzoek en zo mogelijk ook oral history. Van kandidaten geïnteresseerd in het eerste thema wordt tevens grondige kennis vereist van een of meer Indonesische talen én het Nederlands. Van kandidaten geïnteresseerd in het tweede thema wordt aantoonbare kennis van, en affiniteit met, de Antilliaanse, Indische, Molukse en/of Surinaamse gemeenschappen in Nederland verwacht.

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden

Het betreft een aanstelling conform de cao Nederlandse Universiteiten in eerste instantie voor de duur van 1 jaar. Na een positieve evaluatie volgt een verlenging van drie jaar. Het salaris bedraagt €2541,- bruto per maand in het eerste jaar en loopt op tot €3247,- bruto per maand in het laatste jaar (salarisschaal P).

De Universiteit Leiden heeft een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket, waaronder een arbeidsvoorwaardenkeuzemodel, een eindejaarsuitkering (8,3%) en vakantietoeslag (8%). Informatie hierover kun je nalezen op: www.werkenbij.leidenuniv.nl.

Diversiteit en Inclusie

Het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden hecht veel waarde aan diversiteit en zoekt kandidaten die bijdragen aan een werkomgeving waarin studenten en medewerkers van alle identiteiten en achtergronden zich gesteund voelen. We moedigen personen met een ondervertegenwoordigde en/of gemarginaliseerde achtergrond ten zeerste aan om te solliciteren.

Werkgever

Universiteit Leiden

Over onze organisatie
De Universiteit Leiden heeft sinds haar oprichting in 1575 een internationale reputatie opgebouwd op het gebied van excellent onderwijs en onderzoek. Met ruim 800 medewerkers verzorgt de Faculteit der Geesteswetenschappen 26 bachelor- en 27 masteropleidingen voor ruim 7200 studenten op locaties in de historische binnenstad van Leiden en in Den Haag.
Het Instituut voor Geschiedenis is de thuisbasis van een levendige gemeenschap van onderzoekers en docenten. Alle onderzoekers van het Instituut voor Geschiedenis zijn verbonden aan een van de zes onderzoeksspecialisaties: The Unification of the Mediterranean World (400 BC – 400 AD), Collective Identities and Transnational Networks in Medieval and Early Modern Europe, 1000-1800, Political Culture and National Identities, Colonial and Global History, Cities, Migration and Global Interdependence and History and International Studies. Meer informatie staat op onze Engelstalige website: https://www.universiteitleiden.nl/en/humanities/institute-for-history

Additionele informatie

Informatie

Nadere inlichtingen over deze functie zijn te verkrijgen bij Prof. dr. G.J. Oostindie, email g.j.oostindie@hum.leidenuniv.nl.
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.