Projectmedewerker ‘Religieuze tolerantie in de Christenheid’ – KU Leuven
Je zal deel uitmaken van de onderzoeks- en erfgoedinstelling KADOC-KU Leuven. Dit interfacultair centrum legt zich toe op de veilige bewaring, de dynamische ontsluiting en het wetenschappelijk onderzoek van het documentair erfgoed dat de veelzijdige wisselwerking tussen religie, cultuur en samenleving vanaf de tweede helft van de 18de eeuw weerspiegelt. Dit project hanteert een langer chronologisch perspectief, grosso modo van de christelijke Oudheid tot vandaag.
Functie
- Je ontwikkelt een webtentoonstelling (EN/NL) en een beperkt bijhorend educatief dossier over de geschiedenis van religieuze tolerantie en vrijheid in Europa. Je kan daarvoor gebruik maken van de kennis en informatiebronnen die ontwikkeld zijn in het kader van het RETOPEA project.
- Je hebt hierbij oog voor de juiste tone of voice en beeldkeuze.
- Je bouwt de tentoonstelling op in de daartoe ontwikkelde online omgeving van KADOC (OMEKA-S).
- Je ontwikkelt en organiseert activiteiten om de erfgoedsector en het ruimere, ook internationale publiek te betrekken bij de tentoonstelling en het educatieve dossier.
- Je werkt samen met en stemt af met medewerkers binnen verschillende afdelingen van KADOC en met de onderzoekers betrokken bij RETOPEA, in het bijzonder Patrick Pasture en Karel Van Nieuwenhuyse.
Profiel
- Je hebt een passie voor geschiedenis, behaalde een masterdiploma in geschiedenis, kunstgeschiedenis of een vergelijkbare studie met een sterke historische dimensie of bent gelijkwaardig door ervaring.
- Je bent gefascineerd door religie en diversiteit, in het verleden en vandaag. Een goede kennis van de religieuze geschiedenis van Europa is een pluspunt.
- Je hebt bij voorkeur ervaring met de ontwikkeling van publiekshistorische projecten of tentoonstellingen, fysiek of (bij voorkeur) online.
- Je bent geboeid door erfgoed en wil ermee aan de slag in een educatieve context. Je hebt op dat vlak al ervaring of bent bereid je dat eigen te maken.
- Je kan zelfstandig maar ook in teamverband werken
- Je hebt ervaring met toegankelijk schrijven voor een breed publiek in zowel het Nederlands als het Engels, en liefst ervaring met het vertalen van complexe verhalen in beeld en taal naar een groot publiek.
- Je bent vertrouwd met digitale communicatiekanalen.
Aanbod
- We beogen een tewerkstelling van 100% voor een periode van 10 maanden. Een deeltijdse tewerkstelling voor een langere periode kan worden overwogen.
- Ben je onmiddellijk inzetbaar in alle opdrachten van deze functie dan start je in graad 7. Beloftevolle kandidaten die nog niet alle opdrachten meteen kunnen opnemen of nog een specifiek opleidingstraject moeten doorlopen starten in graad 6. Graad 8 is uitzonderlijk weggelegd voor kandidaten die reeds van bij de start, omwille van doorgedreven kennis en ervaring, extra verantwoordelijkheden kunnen opnemen.
- De voorziene startdatum is bij voorkeur 1 juli 2025 of zo spoedig mogelijk nadien.
- Je wordt goed begeleid (inhoudelijk, didactisch en technisch) en werkt in een dynamische en stimulerende werkomgeving, samen met een team van zowel onderzoekers als erfgoedexperten.
Interesse?
KU Leuven wil een inclusieve, respectvolle en sociaal veilige gemeenschap zijn. Wij omarmen diversiteit tussen individuen en groepen als een meerwaarde. Open dialoog en verschillen in perspectief zijn noodzakelijk in een ambitieuze onderzoeks- en onderwijsomgeving. In ons streven naar gelijke kansen erkennen wij de gevolgen van historische ongelijkheden. Wij aanvaarden geen enkele vorm van discriminatie op basis van, onder meer, geslacht, genderidentiteit en -expressie, seksuele oriëntatie, leeftijd, etnische of nationale afkomst, huidskleur, levensbeschouwelijke overtuiging, neurodivergentie, arbeidshandicap, gezondheid, of socio-economische status. Bij vragen over toegankelijkheid of aangeboden ondersteuning helpen we je graag op dit e-mailadres.
Heb je een vraag over de online sollicitatieprocedure? Raadpleeg onze veelgestelde vragen of stuur een e-mail naar solliciteren@kuleuven.be