Historici.nl

Gepubliceerd op 05-09-2019

Regionaal Archief Medewerkers Dienstverlening

Bij het Regionaal Archief bedienen we veel verschillende doelgroepen, zoals: basisschoolleerlingen die voor het eerst in contact komen met archiefbronnen, scholieren die hun profielwerkstuk moeten schrijven, wetenschappers die bezig zijn met een onderzoek en de inwoners van een stad of dorp die meer willen weten over hun voorouders of woning. Al die groepen willen we zo goed mogelijk helpen en ondersteunen; persoonlijk en in steeds grotere mate online. Via een breed educatief aanbod stimuleren we het gebruik van de archieven en collecties. Tegelijkertijd zetten we flink in op pr en voorlichting, om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Daarbij zijn de website en social media belangrijke onderdelen van onze dienstverlening.

Het Regionaal Archief Alkmaar zoekt twee

Medewerkers Dienstverlening (0.8 fte (28,8 uur per week)

Wat ga je doen?
Voor beide functies liggen de taken vooral bij het actief bevorderen van het gebruik van archieven en collecties door verschillende doelgroepen. Het helpen van individuele bezoekers in de studiezaal speelt daarbij een belangrijke rol, net als het ontvangen van groepen en schoolklassen en het maken van educatieprogramma’s – ook digitaal (bijvoorbeeld het digitale GeschiedenisLokaal). Op basis van een goede kennis van de streekgeschiedenis en de eigen collectie, bouw je aan een breed netwerk van contacten met onderzoekers, leerkrachten, docenten, journalisten, historische verenigingen en erfgoedinstellingen. Belangrijk is de ontwikkeling van nieuwe manieren om publiek te trekken en de archieven en collecties te presenteren. Ook kun je worden ingezet binnen projecten met andere (erfgoed)instellingen, bijvoorbeeld met betrekking tot publicaties, tentoonstellingen en activiteiten.

De functies onderscheiden zich als volgt

  • Voor de ene medewerker dienstverlening (functie a) ligt het zwaartepunt, naast de reguliere dienstverlening, voornamelijk op het organiseren, voorbereiden en begeleiden van educatieve activiteiten ten behoeve van het onderwijs. Hierbij is het contact met docenten, leerkrachten, ICC’ers en erfgoedinstellingen & -netwerken in de regio van belang. Daarnaast is de medewerker een van de voortrekkers bij het organiseren van activiteiten door het Regionaal Archief.
  • Voor de andere medewerker dienstverlening (functie b) ligt het zwaartepunt, naast de reguliere dienstverlening, voornamelijk op externe communicatie. De medewerker speelt een belangrijke rol in onder meer het pr-beleid van het Regionaal Archief en het contact met de historische verenigingen en donateurs / vrienden van het Archief. Ook is de ontwikkeling en uitvoering van educatieve activiteiten voor verschillende doelgroepen van belang – van scholieren tot volwassenen en studenten. Historische onderzoeksprojecten en samenwerkingsverbanden behoren eveneens tot het takenpakket.

Wat we vragen
We zijn op zoek naar twee inspirerende en publieksgerichte collega’s ter versterking van ons team. Je moet daarom goed in teamverband kunnen werken, maar ook zelfstandig aan de slag kunnen. We vinden flexibiliteit en goede communicatieve vaardigheden belangrijk; ook moet je beschikken over een vlotte pen. Je bezit een HBO of WO werk- en denkniveau. Qua opleiding denken we aan een historicus of archivaris. Affiniteit met en ervaring in het (erfgoed)onderwijs en geschiedeniscurriculum zijn een pre, evenals ervaring met archiefonderzoek.

Het Regionaal Archief is een flexibele organisatie met breed inzetbare medewerkers. Daarom kan inzet op andere plaatsen binnen de organisatie gevraagd worden.

We vragen voor je aanstelling om een ‘Verklaring omtrent het Gedrag’.

Wat we bieden
Het salaris is afhankelijk van jouw opleiding en ervaring, de functies zijn ingeschaald binnen de CAR/UWO-salarisschalen 8 en 9. De aanstellingen zijn in eerste instantie voor de duur van een jaar, bij gebleken geschiktheid kunnen deze verlengd worden.

Het Regionaal Archief biedt goede arbeidsvoorwaarden, conform CAR/UWO.

Het Regionaal Archief
Het Regionaal Archief Alkmaar voert de archiefwettelijke taken uit voor tien aangesloten gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Namens het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier worden de oudere waterschapsarchieven van dit gebied bewaard. Verder heeft het Regionaal Archief ook de opdracht om archieven van particulieren te verwerven, voor zover deze een aanvulling bieden op de overheidsarchieven. Naast archieven worden ook beeldcollecties bewaard en is er een bibliotheek.

De organisatie bestaat uit 15,7 fte (18 medewerkers), ingedeeld in drie teams: collectiebeheer & advies, regie & beleid en dienstverlening. Het Regionaal Archief Alkmaar is gevestigd aan de Bergerweg 1 te Alkmaar, op 200 meter van het station Alkmaar en snel bereikbaar per spoor vanuit Haarlem en Amsterdam. Meer informatie kun je vinden op de website.

Solliciteren?
Er kan gesolliciteerd worden op beide functies, maar het heeft de voorkeur dat je aangeeft welke functie je prefereert: functie a of functie b.

Voor verdere informatie kun je contact opnemen met Paul Post, directeur van het Regionaal Archief Alkmaar (telefoon: 072 850 8220 / mail: p.post@archiefalkmaar.nl).

Je sollicitatiebrief met motivatie en CV stuur je uiterlijk 30 september 2019 per mail aan het Regionaal Archief Alkmaar ter attentie van Paul Post (mail: p.post@archiefalkmaar.nl).

De eerste gesprekken vinden plaats op donderdag 10 en vrijdag 11 oktober 2019. Wanneer je op die data niet beschikbaar bent, kun je dat doorgeven.

Solliciteer!

 

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.