Historici.nl

Gepubliceerd op 09-06-2020

Regionaal Archief Alkmaar – Adviseur digitale informatie

Het Regionaal Archief Alkmaar is de gezamenlijke archiefdienst van tien gemeenten in de kop van Noord-Holland. Wij beheren een grote collectie archieven, foto’s, kaarten, prenten, boeken en films uit de regio en stellen deze ter beschikking aan een breed en gevarieerd publiek. Om een duurzame toegang te realiseren op digitale archieven hebben we in 2018 een e-depotvoorziening ingericht, waarop de gemeenten en gemeenschappelijke regelingen in de regio kunnen aansluiten. Het team e-depot is een zelfstandig opererend team binnen het team Collectiebeheer en Advies.

Om zowel het team Collectiebeheer en Advies als het team e-depot te versterken zoekt het Regionaal Archief Alkmaar een

Adviseur digitale informatie (0,8-1 fte).

De adviseur digitale informatie werkt mee aan de ontwikkeling van het e-depot en heeft daarnaast een breder takenpakket op het gebied van erfgoedbeheer bij het collectiebeheersysteem.

Wat ga je doen?

 • Je werkt mee aan de doorontwikkeling van het e-depot.
 • Je voert technische werkzaamheden uit die het beheer op digitale objecten verbeteren.
 • Je denkt mee over de praktische werkzaamheden rondom het bewaren van digitale collecties
 • Je geeft voorlichting aan gemeenten over de voorwaarden en de wijze waarop digitale archieven naar het e-depot kunnen worden overgebracht.
 • Je schrijft mee aan documenten waarin de uitgangspunten van het e-depot, bijvoorbeeld op het gebied van preservering en informatiebeveiliging, worden vastgelegd.
 • Je verricht het functioneel beheer van het collectiebeheersysteem Memorix.


Wat vragen wij?

 • Een relevante opleiding op het gebied van informatie (informatiekunde, informatiemanagement) en/of erfgoed of archivistiek, op minimaal HBO-niveau.
 • Bekendheid met informatievoorziening bij gemeentelijke overheden en de landelijke ontwikkelingen hiervan is een pré.
 • Kennis van en ervaring met het beheren van diverse platformen en systemen, zoals archiefsystemen en collectiebeheersystemen.
 • Analytisch vermogen op het gebied van informatie en informatievraagstukken.
 • Affiniteit met zowel ICT als erfgoed.
 • Het vermogen zowel zelfstandig als in teamverband te werken.
 • Goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk
 • Een enthousiasmerende persoonlijkheid.

Wat bieden wij?

Wij bieden een pioniersfunctie met betrokken en gedreven collega’s die klanttevredenheid hoog in het vaandel hebben staan. De werksfeer binnen het Regionaal Archief is prettig en informeel en biedt ruimte voor persoonlijke ontplooiing. Je bent er betrokken bij alle aspecten van de organisatie. De functie is gewaardeerd in schaal 9 van de CAO/SGO. De aanstelling is in eerste instantie voor de duur van een jaar met uitzicht op een vaste aanstelling. Scholing en deelname aan cursussen die relevant zijn voor de functie behoren tot de mogelijkheden.

Interesse in deze functie?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stinie Francke, coördinator Collectiebeheer en Advies, telefoon: 072 – 850 82 15.
Je sollicitatiebrief met motivatie en CV stuur je vóór 10 juli 2020 per mail aan het Regionaal Archief Alkmaar t.a.v. Stinie Francke: s.francke@archiefalkmaar.nl.

We vragen voor je aanstelling om een ‘Verklaring omtrent het gedrag’.
Bij het Regionaal Archief Alkmaar werken op dit moment negentien medewerkers. Behalve de medewerkers zijn bij het Regionaal Archief stagiaires, projectmedewerkers en vrijwilligers werkzaam. De organisatie is gevestigd in de voormalige ambachtsschool aan de Bergerweg 1 in Alkmaar, op tweehonderd meter van het station Alkmaar en iets meer dan een halfuur per spoor van Haarlem en Amsterdam.

SOLLICITEER

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.