Historici.nl

Gepubliceerd op 04-05-2023

Regionaal Archief: Medewerker educatie en dienstverlening – Alkmaar

Geef jij jouw passie voor geschiedenis graag door aan anderen? Vind je het leuk om mensen verder te helpen met hun onderzoek en om jongeren aan het denken te zetten over (lokale) geschiedenis? Dan past onze vacature perfect bij jou. We zijn namelijk op zoek naar een educatiecollega die ons team dienstverlening komt versterken. Dankzij jou komen jaarlijks honderden leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs in aanraking met lokale historische bronnen: dichter bij de geschiedenis kunnen ze niet komen! Daarnaast help je individuele onderzoekers in de studiezaal en draag je bij aan allerlei activiteiten van het archief, zoals de organisatie van Open Monumentendag.

Wat ga je doen

Je helpt ons bij het actief bevorderen van het gebruik van onze archieven en collecties door verschillende doelgroepen. Van genealogen en historici in de studiezaal tot basisschoolleerlingen en studenten via onze educatieprogramma’s. Je draait mee met team dienstverlening in de studiezaal en bij het organiseren van activiteiten voor een breed publiek. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor onze educatieprogramma’s: je organiseert de schoolbezoeken en ontvangt regelmatig zelf klassen. Je ontwikkelt nieuwe educatieprogramma’s en past bestaande programma’s aan op de wensen van de groepen. Je werkt ook mee aan ons digitale educatieaanbod via het digitale GeschiedenisLokaal.

Tijdens je werk heb je veel contact met collega’s, bezoekers, docenten, leerkrachten, ICC’ers en erfgoedinstellingen & -organisaties in de regio. Je bent een van de voortrekkers bij het organiseren van activiteiten en als je het leuk vindt schrijf je een paar keer per jaar een artikel over de lokale geschiedenis voor in de krant en op de website.

Wat we vragen

We zoeken een enthousiaste en publieksgerichte collega. Je kunt goed in teamverband werken, maar vindt het ook fijn om zelfstandig aan de slag te gaan. Je houdt ervan om in aanraking te komen met verschillende doelgroepen en hebt goede communicatieve vaardigheden. Je kunt goed organiseren, maar bent ook flexibel en als je een vlotte pen hebt dan maakt dat ons helemaal gelukkig. Je bezit een HBO of WO werk- en denkniveau. Qua opleiding denken we aan een historicus, archivaris of iemand met een achtergrond in de museale wereld. Affiniteit met en ervaring in het (erfgoed)onderwijs en geschiedeniscurriculum zijn een pré, net als ervaring met archiefonderzoek. Het Archief is een flexibele organisatie met breed inzetbare medewerkers. Daarom kunnen we je soms ook vragen om werk te verrichten op andere plaatsen binnen de organisatie.

Wat we bieden

We bieden je een prettige en informele werkomgeving waarin er veel ruimte is voor kruisbestuiving tussen de verschillende disciplines. De aanstelling is een tijdelijk dienst verband voor een jaar, met de mogelijkheid van verlenging. Je wordt aangesteld in schaal 8, afhankelijk van kennis en ervaring. We volgen de arbeidsvoorwaarden onder de CAO SGO.

Regionaal Archief Alkmaar

Bij het Regionaal Archief Alkmaar bewaren we zo’n 14 kilometer aan archief-, beeld- en bibliotheekmateriaal. Van middeleeuwse stadsrechten tot de krant van vandaag en van eeuwenoude prenten tot digitale foto’s.
We zijn de gezamenlijk archiefdienst van negen gemeenten in de kop van Noord-Holland en voeren hiervoor de archiefwettelijke taken uit. Tot ons werkgebied behoren de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Daarnaast beheren we ook de waterschapsarchieven die binnen ons werkgebied vallen, evenals veel historische archieven van particulieren, bedrijven en maatschappelijke stichtingen en verenigingen.

We werken met 25 medewerkers in drie teams: team dienstverlening, team collecties & advies en team regie & beleid. De collega’s uit de verschillende teams werken veel samen, onder andere in teamoverschrijdende werkgroepen. Naast de vaste collega’s zijn er diverse tijdelijke projectmedewerkers, vrijwilligers en stagiaires actief bij het Archief.

Locatie

We zijn gevestigd in een gemeentelijk monument, de voormalige ambachtsschool, aan de Bergerweg 1 te Alkmaar, op 200 meter van het station Alkmaar. Op dit adres zijn onze kantoren, studiezaal en depots gevestigd.

Solliciteren?

Je sollicitatiebrief en CV stuur je uiterlijk dinsdag 6 juni per email aan het Regionaal Archief Alkmaar ter attentie van Paul Post, directeur: vacatures@archiefalkmaar.nl. Vragen over de vacature kun je ook via dit adres stellen. De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op woensdag 14 en donderdagochtend 15 juni.

Het Regionaal Archief Alkmaar streeft naar een divers en inclusief personeelsbestand. Verscheidenheid, betrokkenheid en vrijheid in de uitvoering van je taken leiden tot werkplezier en bevorderen het werkresultaat met als gevolg tevreden klanten en opdrachtgevers.

Bij aanstelling is een ‘Verklaring omtrent het gedrag’ noodzakelijk.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.