Historici.nl

Gepubliceerd op 19-12-2023

Restaurator – Koninklijke Bibliotheek

Den Haag, 36-40 uur per week

Waar middeleeuwse verluchte handschriften, digitale vindbaarheid en de zorg voor 125 km collectie samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als restaurator ervoor zorgt dat onze nationale bibliotheekcollectie, en dan vooral de bijzondere collectie van de KB, wordt voorbereid op een veilige verhuizing naar ons nieuwe boekenmagazijn. Het gaat vaak om eeuwenoude boeken, in veel gevallen uniek en kwetsbaar, die behouden moeten blijven voor de toekomst. Jouw expertise is hierbij van onschatbare waarde.

Maak jij het mogelijk?
Onze nationale bibliotheekcollectie moet in haar geheel veilig worden verhuisd naar ons nieuwe gerobotiseerde boekenmagazijn. Dit vergt een zorgvuldige voorbereiding, met name voor de bijzondere collectie. Collectiestukken die beschadigd of te kwetsbaar zijn om te verhuizen worden door jou geconserveerd en verhuisklaar gemaakt. Dit doe je samen met de andere restauratoren in ons restauratieatelier. En er is meer. Jij bent de restaurator die:

 • meters maakt aan de restauratietafel, waarbij een groot deel van de bijzondere collectie door je handen gaat;
 • het een uitdaging vindt om in een projectomgeving prioriteringsbehandelingen uit te voeren;
 • passie heeft voor het vak en onze bijzondere collecties.

Daar komt bij dat je zorgt voor het behoud van een eeuwenoude unieke collectie, waartoe bijvoorbeeld de Beatrijs en Der naturen bloeme van Jacob van Maerlant behoren. Lees meer over collectiebehoud bij de KB op https://www.kb.nl/over-ons/expertises/collectiebehoud.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn, valt jouw keuze op onder andere:

 • Een brutomaandsalaris tussen € 3.241 en € 5.141 (schaal 10).
 • Een tijdelijk dienstverband van 3 jaar.
 • Een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
 • Pensioenopbouw via pensioenfonds ABP, waarbij de KB 70% van de premie betaalt.
 • Een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature restaurator is een dienstverband voor 36-40 uur per week aan de orde. Lees
meer over onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden op https://www.kb.nl/organisatie/vacatures-en-stages/uitstekende-arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s en met onze netwerkpartners zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met onze netwerkpartners.

We omarmen de verschillen tussen onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Dat ervaren we ook zo in ons team conservering. Dit team houdt zich voornamelijk bezig met conserverings- en restauratiewerkzaamheden aan onze bijzondere collecties. Het team bestaat uit een registrar, een conserveringsdeskundige, een behoudsmedewerker, een teamleider, een junior restaurator en 3 restauratoren waar je nauw mee samenwerkt. Je zult ook veel samenwerken met het team collectievoorbereiders. Hoe jouw toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als enthousiast, sociaal en professioneel.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?
Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen via het sollicitatieformulier op onze website.

Vragen over de functie? Stel deze aan Charlotte Boschma, teamleider conservering via charlotte.boschma@kb.nl.

Vragen over de sollicitatieprocedure? Fiona van Kessel geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-39645240.

 • Solliciteren kan tot en met zondag 14 januari 2024.
 • Zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag snel met je in gesprek en bellen we je voor een telefonische kennismaking. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG). Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten.

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw verrassende collegialiteit gecombineerd met je zelfstandige en gedreven manier van werken? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature restaurator aanvult met:

 • een afgeronde studie Conservation and Restoration of Cultural Heritage met het specialisme boek- en papierrestauratie of een vergelijkbare internationale opleiding;
 • minimaal 2 jaar ervaring als boekrestaurator;
 • ervaring met complexe restauratiebehandelingen en met het werken met bijzondere collecties (is een pre);
 • goede communicatieve eigenschappen in het Nederlands of Engels.
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.