Historici.nl

Gepubliceerd op 02-03-2023

Stedelijk Museum Schiedam – Hoofd Publiek

Het Stedelijk Museum Schiedam is kunstmuseum en stadsmuseum ineen, in het prachtige achttiende-eeuwse Sint Jacobs Gasthuis in hartje Schiedam. We maken spraakmakende en herkenbare tentoonstellingen over naoorlogse beeldende kunst en organiseren activiteiten in en rondom het museum met kunstenaars en Schiedammers. De afgelopen jaren heeft het museum de deuren wagenwijd opengezet voor de stad. We staan bekend als een van de meest publiekvriendelijke musea van Nederland, dat veel samenwerkt en co-creëert met gemeenschappen. Dat blijven we de komende jaren doen; nieuw is daarbij de focus op verjonging en verbreding van ons publiek en samenwerkingspartners.

Om deze ambitie mede te gaan vormgeven zoekt het Stedelijk Museum Schiedam een

Hoofd Publiek

32 tot 36 uur per week

Als hoofd Publiek ben je verantwoordelijk voor programma’s en activiteiten gericht op het bereiken en betrekken van bestaand en nieuw publiek. Je bent eindverantwoordelijk voor marketing en communicatie, educatieprogramma’s (onderwijs en informele educatie), evenementen en het relatiebeheer van de huisvrienden. Het Hoofd Publiek geeft straks leiding aan de volgende teams:

 • Marketing en communicatie (1 medewerker en freelancers)
 • Evenementen (1 medewerker)
 • Educatie (3 medewerkers en museumdocenten)

Wat ga je doen?
Als Hoofd Publiek werk je aan de opdracht om een zo groot en divers mogelijk publiek bij het museum en zijn tentoonstellingen en programma’s te betrekken: als bezoeker aan een tentoonstelling of als deelnemer aan een onderwijs- of Mijn Schiedamprogramma of publieksevenement. Met jouw gevoel voor conceptontwikkeling, publieksbeleving en maatschappelijke impact weet je de artistieke en historische waarde van collectie en tentoonstellingen en de behoeftes van publieksgroepen aan elkaar te koppelen en te vertalen naar programma’s, evenementen en campagnes. Je zorgt dat de programma’s en campagnes altijd aansluiten bij de grotere missie en visie van het museum en bent eindverantwoordelijk voor de uitstraling, stem en stijl van het museum. Ook ontferm je je over de communicatie en evenementen voor de huisvrienden van het museum. Via het Management Team en deelname aan projectteams dragen jij en je team ook bij aan de uitwerking van tentoonstellingen. Je bent een verbindende leidinggevende voor jouw team en collega’s. Jouw leiderschapsstijl past bij een informele werkcultuur en een getalenteerd, loyaal en jong team. Je hebt altijd oog voor de kwaliteit van het werk en de groei van medewerkers, maar let ook scherp op werkdruk en een goede werksfeer. Het Hoofd Publiek valt rechtstreeks onder de directeur en is lid van het Management Team van het museum.

Wat verwachten we van je?

 • Affiniteit met het ontwikkelen van programma’s, producten en campagnes om een zo breed en inclusief mogelijk publiek bij het museum te betrekken.
 • Meerjarige ervaring met marketing en communicatie, educatie en publieksevenementen, bij voorkeur in de culturele sector of een creatieve omgeving.
 • Affiniteit met kunst, cultuur en geschiedenis.
 • Ervaring met leidinggeven aan professionals.
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands.
 • Redactionele vaardigheden, in staat tot het schrijven van aantrekkelijke en wervende teksten ten behoeve van educatie, marketing en communicatie.
 • Ervaring met het opzetten en ontwikkelen van een afdeling en team zijn een pre.
 • Ervaring met het opstellen van jaar- en projectbegrotingen en bewaken van budgetten.

Welke competenties heb je in huis?

 • Strategisch: je denkt mee over de inhoudelijke en zakelijke koers en je weet de missie en visie op creatieve wijze te vertalen naar marketing en communicatie, publieksevenementen en educatie.
 • Analytisch: je kijkt met een helikopterview naar de bestaande activiteiten binnen educatie, marketing en communicatie en evenementen en kunt deze analyseren, evalueren, professionaliseren en aanvullen/ verbeteren indien nodig.
 • Besluitvaardig en resultaatgericht: je kunt goed delegeren en een team aansturen en in gezamenlijkheid werken naar de gestelde doelen.
 • Ondernemend en commercieel: je ziet kansen om meer en een diverser publiek bij het museum te betrekken, agendeert deze actief bij MT en directie, en implementeert deze.
 • Verbindend en communicatief: je bent een inspirerende en verbindende leider, gericht op waardering en samenwerking. Je bent makkelijk benaderbaar, zowel intern als extern.

Wat bieden wij?
We bieden een plezierige werkomgeving in een middelgroot museum met grote ambities. De functie heeft een omvang van 32-36 uur per week en is ingeschaald in salarisschaal 11 van de Arbeidsvoorwaardenregeling Stedelijk Museum Schiedam (min. 3288,- tot max. 4.417,- bij 36 uur). We kennen een eindejaarsuitkering van 3,4% en vakantietoeslag van 8%, pensioen bij ABP. Het betreft een aanstelling voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband.

Het Stedelijk Museum Schiedam vindt het belangrijk dat het team divers van samenstelling en een goede afspiegeling van onze omgeving is. Wij nodigen daarom iedereen met interesse uit te reageren, maar in het bijzonder Schiedammers en/of kandidaten met een bi-culturele achtergrond.

Solliciteren
Ben jij ons hoofd Publiek? Stuur dan uiterlijk dinsdag 28 maart 2023 jouw sollicitatiebrief met motivatie en curriculum vitae per e-mail ter attentie van Anne de Haij naar medewerker P&O Iris Vink iris@stedelijkmuseumschiedam.nl, onder vermelding van ‘vacature hoofd Publiek’.

Voor meer inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met Anne de Haij (directeur-bestuurder), anne@stedelijkmuseumschiedam.nl. Voor praktische vragen over de procedure kun je terecht bij Iris Vink.

De eerste sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op dinsdag 4 april.
De vervolggesprekken vinden plaats op donderdag 13 april.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie deze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.